HELSINKI - Marleen Veldhuis en Inge Dekker hebben zich vrijdag ware kopvrouwen van de Nederlandse zwemploeg in Helsinki getoond. Met de prolongatie van het goud en zilver op respectievelijk de 100 vrij (52,41) en 50 vlinder (25,65) zorgden de twee vrijdag voor het eerste individuele succes bij de Europese titelstrijd in het 25-meterbad.

Daarnaast stond het duo aan de basis van de tweede plaats op de 4x50 meter vrij.

De medailles van Veldhuis en Dekker kregen extra glans door de uitstekende tijden. Veldhuis scherpte met 52,41 haar nationale record verder aan. Haar ploeggenote bleef op de 50 vlinder met 25,65 een honderdste verwijderd van de Nederlandse toptijd van Inge de Bruijn.

Groei

De twee toonden hiermee aan dat ze onder leiding van hun nieuwe coach Jacco Verhaeren steeds meer groeien in hun rol als de nieuwe vrouwlijke boegbeelden. Beiden verruilden eerder dit jaar hun thuishaven in respectievelijk Amsterdam en Dordrecht voor het zwembolwerk in Eindhoven en hebben in een paar maanden de nodige progressie geboekt.

,Ik ben blij dat het technisch en fysiek aanslaat wat we doen'', aldus Verhaeren. "Dat is toch altijd afwachten. Marleen ging nog wel wat onrustig weg, maar ze was niet ver van de ideale race. Voor Inge is het goud nu nog een brug te ver. Ze heeft immers wat meer moeite met de kortebaan, maar het zit er absoluut in. Ik ben vooral blij dat ze doet wat ze moet doen.''

Toptijd

Met haar nieuwe techniek realiseerde Veldhuis al voor de derde keer in een maand een nationale toptijd. Na haar record op de 100 vrij in november verbeterde ze vorige week in het 50-meterbad in Eindhoven het 24 jaar oude record op de 200 vrij. Daarnaast realiseerde ze met 22,97 een indrukwekkende splittijd op de 4x50 vrij.

"Ik ben supertevreden'', jubelde Veldhuis met haar zilveren estafettemedaille om de nek. "Ik ben op dit moment al met het WK in Melbourne bezig. Het is daarom hartstikke fijn dat dit er zo uitkomt. Ik weet dat ik op de goede weg ben. Er is nog een hoop werk te doen, maar ik kom steeds meer in de buurt van de snelle Duitse en Australische meiden.''

'Finalesyndroom'

Dekker liet in de Finse hoofdstad opnieuw zien dat ze heeft afgerekend met haar 'finalesyndroom'. De goede tijden in de series kon ze nooit naar de beslissende race doortrekken. Eerder dit jaar bij de EK in het 50-meterbad in Boedapest lukte het haar op de 100 vlinder voor de eerste keer. Vrijdag deed ze het op de halve afstand opnieuw.

Na haar knappe tijd in de series (25,72) verbeterde Dekker zich in de finale opnieuw. Ze schreef haar sterke optreden vooral toe aan haar nieuwe zwempak, maar voelde zich ook veel meer relaxed in de finale. "Ik blijf er toch nog rekening mee houden dat het mis kan gaan bij mij. Maar ik kan me nu al weer veel beter aan het plan houden. Ik ging voor goud, maar ik haal hier viertiende van mijn pr af, dan kun je niet anders dan tevreden zijn.''

Teleurgesteld

Dekker was wel teleurgesteld dat Nederland de Europese titel op de 4x50 vrij na drie keer goud op rij niet kon prolongeren. Veldhuis gaf als slotzwemster alles wat ze nog in zich had, maar kon Zweden niet meer achterhalen. "We misten Hinkelien Schreuder'', analyseerde Dekker. ,,Het scheelde toch wel een seconde dat zij er niet bij was.''

Mannen

Bij de mannen bleef succes in Helsinki achterwege. Nick Driebergen en Mitja Zastrow strandden in de halve finales van respectievelijk de 50 rug en 100 vrij.