HELSINKI - De Nederlandse zwemploeg heeft vrijdag een goede ochtendsessie afgewerkt op de tweede dag van de Europese kampioenschappen kortebaan in Helsinki. Vooral Inge Dekker deed van zich spreken met haar snelle tijd op de 50 meter vlinderslag.

Met 25,72 kwam ze dicht in de buurt van het Nederlands record dat sinds 2000 met 25,64 op naam staat van Inge de Bruijn. Chantal Groot haalde met 26,95 als zevende de halve eindstrijd. erk

Dekker

Dekker had van haar coach Jacco Verhaeren de opdracht gekregen in de series voluit te gaan. "Zwemmen op de kortebaan is vaak een hele klus voor Inge. Om te oefenen kan ze op de 50 vlinder daarom beter drie races neerzetten waar ze iets aan heeft. Dat heeft ze uitstekend gedaan", complimenteerde Verhaeren.

Dekker wilde ook meteen hard gaan om haar nieuwe pak uit te testen. "Als je dan rustig zwemt, weet je nog niets. Ik ben er daarom voor gegaan, maar ik had niet verwacht dat er zo'n mooie tijd uit zou komen. Ik weet niet wat er zo bijzonder aan het pak is, maar als ik vanavond de finale haal doe ik hem weer aan. Het moet dan nog wel een beetje sneller kunnen."

Dekker komt vrijdag ook in actie in de finale van de 4x50 meter vrij. Ze kreeg in de series op dit nummer evenals Marleen Veldhuis rust. Zonder dit tweetal plaatsten Saskia de Jonge, Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk en Chantal Groot zich als vierde (1.40,45) voor de finale. Nederland verdedigt vrijdagavond met De Jonge, Dekker, Groot en Veldhuis op dit nummer de Europese titel.

Zastrow

Mitja Zastrow komt vrijdag namens Nederland in actie in de halve finale van de 100 vrij. De zwemmer van NZE is niet helemaal fit, maar kwalificeerde zich toch met de zesde tijd (48,43). Bas van Velthoven, Stefan Oosting en Robert Lijesen redden het niet. "Het is teleurstellend dat van dit drietal niemand een persoonlijk record zwemt", vond Verhaeren. "Maar het is dus niet voor niets dat we er straks bij de WK in Melbourne op de 4x100 vrij niet bij zijn."

Nick Driebergen haalde de halve finale van de 50 rug met een vijftiende tijd van 25,16. Bastiaan Tamminga werd uitgeschakeld.