NYON - De tuchtcommissie van de Europese voetbalbond UEFA heeft Feyenoord donderdag naar aanleiding van de supportersrellen in Nancy een voorwaardelijke straf van twee Europese thuisduels zonder publiek opgelegd, met een proeftijd van drie jaar.

Daarnaast moet de Rotterdamse club een boete van 200.000 Zwitserse francs (ongeveer 125.000 euro) betalen. Tevens moet Feyenoord contact opnemen met de Franse club Nancy over de schade die de aanhang heeft aangericht in het stadion van de Fransen. Feyenoord moet die vergoeden.

Niet in beroep

Commercieel directeur Chris Woerts verklaarde dat Feyenoord niet tegen de straf in beroep gaat. Hij verwees verder naar de persconferentie van de club later op donderdag.

Opgelucht

Het feit dat Feyenoord niet in beroep gaat, geeft al aan dat de Rotterdammers opgelucht zijn over het oordeel van de tuchtcommissie. Het bestuur van de club vreesde voor een zwaardere straf en hield zelfs rekening met een mogelijke uitsluiting gezien eerdere supportersproblemen. De UEFA sloot in het verleden Ajax voor een seizoen van Europees voetbal uit na een staafincident tegen Austria Wien.

Gewaarschuwd

Feyenoord had al aangegeven dat de club diverse Franse instanties vooraf al op de hoogte had gebracht van mogelijke problemen in Nancy. In Rotterdam waren serieuze signalen opgepikt dat supporters met een stadionverbod toch naar Frankrijk zouden afreizen. De zogenaamde niet geregistreerde aanhang raakte 's middags als slaags met de Franse politie. De groep werd vervolgens het stadion in gedreven, waar het later op de avond opnieuw ontspoorde. De Franse politie moest traangas gebruiken om de meute in bedwang te houden. Het duel werd daarna een half uur onderbroken.

De 'milde' straf houdt in dat Feyenoord zich de komende drie jaar niets kan veroorloven in Europa. De club speelt woensdag thuis voor de UEFA-beker tegen Wisla Krakow. Het is het laatste groepsduel van de Rotterdammers die nog niet zeker zijn van overwintering in Europa.

Supportersvereniging

De supportersvereniging van Feyenoord is opgelucht over de straf. "Ik ben hier heel blij mee", reageerde voorzitter Eric van Dorp van de vereniging. "Deze straf is bijzonder licht."

"Als iedereen zich drie jaar lang gedraagt en achter de club staat, kost dit ons 125.000 euro", aldus Van Dorp. "Ik had gerekend op twee jaar geen Europees voetbal."

Opvoedkundig

Jorien van den Herik, nog steeds voorzitter van Feyenoord, kan zich goed vinden in het vonnis van de tuchtcommissie van de UEFA. "Ik vind de straf een opvoedkundig element hebben vanwege de voorwaardelijkheid en de looptijd", liet hij weten.

Van den Herik bekeek thuis in Antwerpen de beelden van de persconferentie in De Kuip. Daarbij fungeerde commercieel directeur Chris Woerts als woordvoerder. "Prima. Zo hoort het ook. Een voorzitter van de raad van commissarissen past niet in de schijnwerpers van camera's en fotografen. In zo'n situatie zou Jan Timmer bij PSV er toch ook niet zitten, maar wel Frits Schuitema", gaf de Rotterdamse preses te kennen.

Van den Herik wilde op andere vragen over Feyenoord en/of zijn eigen benarde positie donderdagavond geen antwoord geven.

Feyenoord is niet van plan om voortaan geen supporters meer mee te nemen naar Europese uitwedstrijden. "Dan lijden de goede supporters onder de kwade", aldus financieel directeur Onno Jacobs. "Wel overwegen we om bij bepaalde Europese risicowedstrijden Feyenoordfans thuis te laten."

De Rotterdamse clubleiding is voortaan van plan om elk Europees uitduel afzonderlijk te boordelen. "Daarbij kijken we vooral naar de reistijd, het land en de club waar we tegen spelen", aldus Jacobs. "Ook heel belangrijk is de manier waarop de kaartverkoop bij de tegenstander is geregeld. Per uitwedstrijd overwegen we of we supporters meenemen."

Schade

Feyenoord wil de schade die vorige week donderdag in Nancy is aangericht, verhalen op de verantwoordelijke supporters. Dat zei financieel directeur Onno Jacobs donderdag in De Kuip.

"De schade in het stadion bestaat uit kapotte stoeltjes, een gesloopt toilet en de vernielde grote plexiglaswand. We proberen de komende tijd alle televisiebeelden en foto's te verzamelen om zoveel mogelijk daders te achterhalen", aldus Jacobs.

Excuses

De club gaat op korte termijn excuses aanbieden aan Nancy. "We hebben een brief opgesteld", zei directeur Chris Woerts donderdag. "Daarin schrijven we dat we de gebeurtenissen zeer betreuren. Ook maken we excuses. De brief zal worden geplaatst op de website van Nancy."