AMSTERDAM - Barcelona en Real Madrid hebben intensief samengewerkt met de omstreden Spaanse arts Eufemiano Fuentes. Dat meldt de Franse krant Le Monde donderdag. Ook Valencia en Real Betis worden genoemd.

De wielrenners Jan Ullrich en Ivan Basso werden dit jaar uit de Tour de France geweerd wegens hun vermeende samenwerking met de Spaanse dokter.

De krant baseert zich op notities van Fuentes, waarin zou staan dat de Spaanse topclubs tijdens de voorbereiding van vorig seizoen van zijn diensten gebruik hebben gemaakt. De Spaanse dokter laat weten met verschillende clubs uit de Primera División en Segunda División te hebben samengewerkt. "Soms direct met de spelers, andere keren deelde ik mijn kennis met de medische staf van de clubs."

Codes

Le Monde zou documenten hebben ingezien over de voorbereiding van de clubs. Op het seizoenschema zijn periodes van zware inspanning gemarkeerd met codes die ook in de dossiers van wielrenners van de ploeg Liberty Seguros voorkomen. Justitie denkt dat die codes de toediening van bepaalde vormen van doping betekenen.

Een rondje zou bijvoorbeeld duiden op de toediening van anabole steroïden, en de letters "IG" staan voor een bepaald groeihormoon.

Bij het Spaanse dopingschandaal, dat bekend staat onder de naam Operación Puerto, zijn naar verluidt ruim tweehonderd sporters betrokken. Tot nu toe kwamen bijna uitsluitend namen van wielrenners naar buiten. De Spaanse justitie is nog altijd bezig met een onderzoek.

Vanuit de betrokken voetbalclubs regende het ontkenningen. "Barcelona ontkent de informatie gepubliceerd door Le Monde", meldde de club op de website. "Barcelona sluit niet uit juridische stappen te ondernemen om haar belangen te verdedigen."

Ook Real Madrid voelt zich onheus bejegend en overweegt een gang naar de rechtbank. De club meldt dat het in de 104-jarige geschiedenis altijd heeft gehandeld in de geest van fairplay. De Braziliaan Ronaldo, een van de sterspelers van "De Koninklijke", zei dat de spelers van Real "niets gebruiken om hun fysieke conditie te verbeteren. Wij zijn beschikbaar voor alle mogelijke controles." Ook bij Betis en Valencia werd elke betrekking met de van illegale bloedtransfusies verdachte arts luid ontkend.