RIJSWIJK - Manchester United en Arsenal hebben zich in navolging van Liverpool en Chelsea gekwalificeerd voor de volgende fase van de Champions League. United schaarde zich ten koste van Benfica bij de beste zestien van Europa: 3-1. Arsenal hield Porto in Portugal op 0-0. Dat was voor beide clubs genoeg.

Porto-coach Jesualdo Ferreira zei weliswaar dapper voor eigen publiek voor de winst te gaan tegen Arsenal, maar krabde zich ongetwijfeld even achter de oren toen CSKA in Hamburg, tot twee keer toe, op voorsprong kwam. Op dat moment leek aansturen op een risicoloos gelijkspel - de Portugezen en de Engelsen op doelsaldo door - een volstrekt logische keus.

Arsène Wenger keek al wel vooruit; naar zondag, wanneer Chelsea wacht. De Franse oefenmeester miste Thierry Henry, geschorst en trouwens ook nog geblesseerd, en Thomas Rosicki sowieso al. Hij liet echter ook Robin van Persie op de bank plaatsnemen en daar tot de 79e minuut zitten. Emmanuel Adebayor mocht het als enige spits voorin uitzoeken. De Londense defensie, met Jens Lehmann er achter, maakte een ouderwets betrouwbare indruk.

HSV

HSV kwam in in deze groep G halverwege de eerste helft op achterstand door een rake strafschop van Ivica Olic. Thimothee Atouba, die later rood zou krijgen wegens een geheven middelvinger toen hij al was gewisseld, had Milos Krasic neergelegd. De Albaniër Besart Berisha maakte even later gelijk.

Rafael van der Vaart en Piotr Trochowski hadden toen al mooie kansen op een Hamburgs doelpunt laten liggen. Joeri Zjirkov dreigde het geplaagde team van trainer Thomas Doll zonder een enkel CL-punt te laten. Aanvoerder Van der Vaart voorkwam dat. Boubacar Sanogo maakte er zelfs een bescheiden Duits feestje van: 3-2.

Nelson

Sir Alex Ferguson van Manchester United verschoot even van kleur toen Benfica brutaalweg de leiding nam door Nelson. Zijn prachtschot van afstand vloog buiten bereikt van Edwin van der Sar in de kruising. Manchester United, dat zich geen nederlaag kon permitteren, schakelde meteen naar een hogere versnelling. Vooral Cristiano Ronaldo en Wayne Rooney namen hun verantwoordelijkheid, met Louis Saha als speerpunt voorin. Benfica bezweek vrij snel onder de druk. De gelijkmaker kwam evenwel van een verdediger.

Nemanja Vidic kopte seconden voor rust in de drukte raak na een vrije trap van Ronaldo. Dat zou al genoeg zijn geweest voor de eerste plaats in de poule, maar Ryan Giggs en Saha namen na rust het zekere voor het onzekere.

Celtic

Celtic blameerde zich door kansloos van FC Kopenhagen te verliezen: 3-1. Atiba Hutchinson, Jesper Gronkjaer en Marcus Allbäck verzorgden de Deense productie. Evander Sno stond niet in de basis bij de Schotten. De al gekwalificeerde ploegen spanden zich niet bovenmatig in.

Real

Fabio Capello rekende namens Real Madrid uit bij Dinamo Kiev (groep E) op spelers uit zijn nog altijd sterke B-categorie. Raul zat thuis, Ruud van Nistelrooij op de bank. De Oekraïense club profiteerde aanvankelijk dankbaar. Maksim Sjatskich scoorde binnen een half uur twee keer. Ronaldo deed in de slotfase voldoende terug. Zijn 2-2 kwam vanaf de strafschopstip.

Groepswinnaar Oympique Lyon liet zich ook even verrassen door Steaua Boekarest. Alou Diarra maakte de vroege Roemeense openinstreffer snel ongedaan: 1-1.

AC Milan

Bij AC Milan - Lille was het verschil in belang ook goed merkbaar. De Italianen waren al door, de Fransen waren alleen gebaat bij een zege. De Nigeriaan Peter Odemwingie wees Lille al na acht minuten de weg. Clarence Seedorf was in trainingspak drie kwartier toeschouwer. Na rust mocht hij er in, maar kon niet voorkomen dat Andel Kader Keita het duel besliste: 0-2.

Lille passeerde AEK, dat in Brussel met 2-2 gelijkspeelde tegen Anderlecht. Anthon vanden Borre en Nicolas Frutos maakten de Belgische doelpunten. Vassilis Lakis gaf de Grieken een kwartier voor tijd nieuwe moed, Bruno Cirillo maakte de laatste tien minuten nog onverwacht spannend.