AMSTERDAM - Het wereldkampioenschap darts, The Lakeside 2007, krijgt een make-over. Ter gelegenheid van de dertig jarige samenwerking tussen het toernooi en de Briste omroep BBC zullen de wedstrijden op een nieuw decor gespeeld worden, en gaan de 'walk-ons' van de spelers langer duren.

Olly Croft, voorzitter van de British Darts Organisation, verklaarde tegenover de BBC dat de veranderingen voor "meer enthousiasme onder het publiek" moeten zorgen.

Overstap

Viervoudig kampioen van de Lakeside, voorheen The Embassy, Raymond van Barneveld zal afwezig zijn bij de editie van 2007, dat over een maand begint. Nederlands beste darter aller tijden stapte begin dit seizoen over naar de grote concurrent van de BDO, de Professional Darts Corporation.

Titelverdediger Jelle Klaasen is wel aanwezig maar heeft een zware loting gekregen. De 22-jarige Alphenaar, die in 2006 Van Barneveld versloeg in de finale, kende een dramatisch seizoen en is daardoor niet geplaatst. Hij neemt het in de eerste ronde op tegen Co Stompe en kan in de tweede ronde al, de als eerste geplaatste, Martin Adams tegenkomen.

Van Gerwen

Naast Klaasen en Stompe doen nog vijf Nederlanders mee aan het toernooi. Het jonge talent Michael van Gerwen is de hoogstgeplaatste Nederlander (3) en neemt het op tegen de Engelsman Gary Robson.

Debutant Mario Robbe heeft een zware dobber aan Ted Hankey (8), Albertino Essers ontmoet de als tweede geplaatste Schot Gary Anderson, Niels de Ruiter (11) speelt tegen Brian Woods en de als negende geplaatste Vincent van der Voort krijgt Davy Richardson uit Engeland tegenover zich.

Speelschema:

Co Stompe - Jelle Klaasen
Martin Adams (Eng) - Tony O'Shea (Eng)

Vincent van der Voort - Davy Richardson (Eng)
Ted Hankey (Eng) - Mario Robbe

Mike Veitch (Sch) - Goran Klemme (Zwe)
Mervyn King (Eng) - Paul Gibbs (Eng)

Shaun Greatbatch (Eng) - Paul Hogan (Eng)
Tony Eccles (Eng) - Mark Webster (Wal)

Paul Hanvidge (Sch) - Martin Phillips (Wal)
Gary Anderson (Sch) - Albertino Essers

Martin Atkins (Eng) - Gary Fenn/winnaar Winmau World Masters
Darryl Fitton (Eng) - Phil Nixon (Eng)

Niels de Ruiter - Brian Woods (Eng)
Simon Whitlock (Aus) - Andy Fordham (Eng)

John Walton (Eng) - Brian Sorenson (Den)
Michael van Gerwen - Gary Robson (Eng)