MELBOURNE - Achttien jaar na het schandaal van Seoul is de Canadese atleet Ben Johnson op de proppen gekomen met een complottheorie. Zijn Amerikaanse rivaal Carl Lewis heeft door een vriend de verboden steroïde stanozolol in zijn bier laten gooien. Johnson heeft dit openbaar gemaakt in een interview met de Australische krant Herald Sun.

Tijdens de Olympische Spelen in de Koreaanse hoofdstad triomfeerde Johnson met overmacht op de 100 meter. Hij deed dit met een wereldrecord in 9,79 seconden. Carl Lewis, meervoudig olympisch kampioen, eindigde op de tweede plaats. Na de positieve dopingtest van Johnson kreeg de Amerikaan de gouden medaille.

Johnson heeft nu verklaard dat hij in 1988 samen met Carl Lewis bij de dopingcontrole heeft gezeten. Daar was toen naar zijn zeggen ook een vriend van Lewis bij, een speler uit het American Football.

Urinemonster

Zij hebben gezamelijk bier gedronken om de blaas te activeren voor een urinemonster. De vriend van Lewis heeft toen het verboden dopingmiddel door zijn bier gedaan, waarna hij is betrapt, geschorst en van de Spelen verwijderd.

Johnson, die later nog eens op doping is betrapt en daarom een levenslange schorsing kreeg opgelegd, zei dat nu gepoogd wordt via zijn advocaat de Football-speler tot een getuigenis te dwingen.

Lewis' manager Joe Douglas heeft alles ontkend en de complottheorie van Johnson naar het rijk der fabelen verwezen.