AMSTERDAM - De PvdA en de VVD zijn een warm voorstander van een Voetbalwet. Beide partijen bereiden een initiatiefvoorstel voor waarin onder meer een meldingsplicht is geregeld voor supporters met een stadionverbod.

PvdA-Kamerlid Hans Spekman en zijn VVD-collega Halbe Zijlstra gaan de komende tijd praten met betrokken organisaties, waaronder de voetbalbond KNVB, om het voorstel verder uit te werken, zei Zijlstra woensdag. "Het kabinet heeft lang genoeg de tijd gehad om het te doen", zei Zijlstra.

Supporters die zich niet bij de politie melden zouden in de nieuwe wet kunnen rekenen op zware straffen. Ook Feyenoord is een groot voorstander van een Voetbalwet. De Rotterdamse club plaatste woensdagochtend een paginagrote petitie in het AD waarin de club pleitte voor een wet om het supportersgeweld een halt toe te roepen.

Directe aanleiding voor de Voetbalwet zijn de misdragingen van Feyenoord-supporters van afgelopen donderdag bij het duel AS Nancy - Feyenoord. De Rotterdamse club hangt een jarenlange Europese uitsluiting boven het hoofd en een forse boete. De UEFA buigt zich donderdag over de zaak.

Combiregeling

De initiatiefnemers van de voetbalwet willen af van de combiregeling, waarbij voetbalsupporters bij bepaalde uitwedstrijden verplicht gebruik moeten maken van gezamenlijk vervoer. Spekman noemde die regeling een straf voor goedwillende supporters. "Wij willen de kwaadwillenden aanpakken."

Remkes

De KNVB pleit al langer voor een Voetbalwet en werkt zelf ook aan een conceptwetsvoorstel om een en ander te regelen. Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) liet in eerste instantie weten er weinig voor te voelen. Alleen als de voetbalbond kan aantonen dat een aparte voetbalwet van toegevoegde waarde is bij het tegengaan van wangedrag door supporters, is het bespreekbaar volgens Remkes.