EINDHOVEN - De Europese campagne van PSV kende dit seizoen een vliegende start, maar kreeg dinsdagavond onverwacht een wrang slot. Niet dat de forse nederlaag tegen Girondins de Bordeaux (1-3) er nog toe deed - PSV is immers al geplaatst voor de volgende ronde van de Champions League. Maar het niveau dat de Eindhovenaren haalden was dinsdagavond erbarmelijk.

Bekijk video

Koeman koos ervoor om tegen Bordeaux, in de laatste groepswedstrijd van het toernooi, een fors deel van zijn basisspelers een vrije avond te gunnen. Carlos Salcido zat op de tribune. Koeman wilde met hem geen risico's nemen. Met twee gele kaarten in zijn bagage was de kans op een schorsing te groot.

Slordig

Arouna Koné, Manuel da Costa en Ibrahim Afellay zaten op de bank in het Philips Stadion. Hun vervangers toonden aan dat PSV in de breedte nog geen Europese topclub is. Vooral in verdedigend opzicht stapelden de Brabanders fout op fout. Het spel van de landskampioen oogde ongeïnspireerd en slordig, waar Bordeaux dankbaar van profiteerde.

Cocu

Na de eerste helft stond PSV al met 3-0 achter en die stand was niet vertekend. Zelfs aanvoerder Phillip Cocu, normaal het toonbeeld van betrouwbaarheid, deelde dinsdagavond in de malaise. De eerste goal, al na 7 minuten, ontstond nadat hij - op onverklaarbare wijze - de bal verloor aan een tegenstander. Cocu zag een tegenstander volledig over het hoofd, waarna Julien Faubert simpel in de diepte kon worden aangespeeld. Hij had vervolgens geen moeite de weifelende Gomes te passeren: 1-0.

Achterin toonden Eric Addo en Michael Reiziger aan waarom Koeman dit seizoen maar zelden een beroep op hen doet. Vooral Addo speelde als een zenuwachtige tiener. Koeman zag het precies één helft aan en haalde hem toen naar de kant. Ook aanvaller Diego Tardelli, een vermeend Braziliaans wonderkind, speelde slechts 45 minuten.

In de rust bracht Koeman - nadat Stéphane Dalmat en Jean-Claude Darcheville de stand op 3-0 hadden gebracht - Koné en Patrick Kluivert in een laatste poging het publiek nog enig spektakel te bieden. 30.000 Supporters hadden hun Sinterklaasavond opgeofferd om PSV aan het werk te zien, maar werden daar niet voor beloond.

Ook na de pauze bleef het spel van de Eindhovenaren ondermaats. Ook met drie aanvallers werd de ploeg nauwelijks gevaarlijk.

Buitenspel

Jefferson Farfan scoorde in de wedstrijd weliswaar twee keer, maar deed dat beide keren in buitenspelpositie. Veel meer gevaarlijke momenten kende PSV eigenlijk niet. Pas in de slotfase maakte Alex met een snoeiharde vrije trap de 3-1.

Ronald Koeman bekeek de prestatie van zijn elftal hoofdschuddend vanaf de reservebank. Vooraf had hij er nog op gehamerd dat de ploeg de supporters waar voor hun geld moest bieden. Dat verzuimde PSV zodat de ploeg de groepsfase afsloot op een manier die in schril contrast staat met de Europese prestaties van de ploeg tot nu toe.