GOUDA - De vereniging voor contractspelers (VVCS) en de Centrale Spelersraad gaan de eis op uitbetaling van een deel van de tv-gelden aan profvoetballers kracht bijzetten met een dagvaarding aan het adres van de KNVB en de clubs. De vakbond wil desnoods via de rechter afdwingen dat de voetbalbond 5 procent van de opbrengsten aan tv-gelden uitkeert aan de spelers.

De tv-gelden worden nu verdeeld onder de clubs. In het verleden ontving de VVCS 1/37e deel van de opbrengst. Twee jaar geleden werd die betaling stopgezet.

"We nemen deze stap omdat we eerst hebben geprobeerd via onderhandelingen tot een akkoord te komen", verklaarde VVCS-voorzitter Van Seggelen woensdag. "Dat lukte niet, we werden van het kastje naar de muur gestuurd. Daarbij hebben we eerst gesprekken gevoerd met de spelers en voldoende volmachten verzameld."

Het geld wordt door de VVCS onder meer aangewend ter ondersteuning van voetballers die bijvoorbeeld door een blessure buiten de boot vallen. "We hebben met onze eis van 5 procent met een schuin oog naar Engeland gekeken. Daar werd eenzelfde percentage gevraagd", legt Van Seggelen de hoogte van de eis uit.

In Engeland werd dit weekeinde een akkoord bereikt nadat de spelers hadden gedreigd met een staking. De PFA, de Engelse versie van de VVCS, kwam tot een overeenkomst die de gevraagde 5 procent benadert.

Van Seggelen: "In Engeland gaat het dan om een bedrag van ruim 80 miljoen gulden. Bij ons is het 3 à 4 miljoen. We hopen trouwens dat het aanhangig maken van deze procedure alsnog zal leiden tot een akkoord." De zaak dient voor het eerst op 9 januari voor de rechtbank van Amsterdam.