PSV mag zich door een magere 1-0 overwinning op Vitesse in Eindhoven winterkampioen van het seizoen 2002/2003 noemen. Wilfred Bouma maakte met een vrije trap het winnende doelpunt in de 42ste minuut.

In de slotfase gaf de thuisploeg, die voor de vijfde keer op rij zegevierde, door defensief gestuntel nog bijna de winst uit handen.

Vooral sluitpost Jelle ten Rouwelaar was niet op dreef. De vervanger van Ronald Waterreus toonde aan nog niet klaar te zijn voor het grote werk. Hij moet vooral nog werken aan zijn voetballende kwaliteiten. Nu stuiterde vrijwel elke terugspeelbal ver van zijn voet.

Flaters

Ook de andere verdedigers werden in de slotfase plotseling onzeker. De flaters deden sterk denken aan de desastreuze fouten eerder dit seizoen. Met de wintertitel in de zak gaat PSV ondanks het zwakke slot tegen Vitesse in ieder geval met een goed gevoel de winterstop in.

Aardige graadmeter

De wintertitel is in het verleden een aardige graadmeter gebleken voor de uiteindelijke landstitel. In de afgelopen 25 jaar stond de ploeg die tijdens de winterstop bovenaan stond, in tachtig procent van de gevallen ook aan het eind van het seizoen op die plek.

Slechts vijf maal ging de ploeg die per 31 december bovenaan stond in de Eredivisie, in de tweede seizoenshelft alsnog onderuit. In vier van die gevallen ging de nummer twee van december alsnog met de titel aan de haal en slechts in het seizoen 1981/82 slaagde Ajax erin om de derde plaats in de winter om te zetten in de uiteindelijke kampioenschaal.

In drie van de 5 uitzonderingen waarbij de winterkampioen de uiteindelijke landstitel liet liggen, was PSV het slachtoffer. In 1981/82 en in 1986/87 moesten de Eindhovenaren de schaal ondanks hun wintertitel in het voorjaar aan Ajax laten en in 1992/93 achterhaalde Feyenoord PSV in de tweede seizoenshelft.

Vitesse, waar Eldridge Rojer zijn competitiedebuut maakte, beleeft ongetwijfeld minder prettige feestdagen. De ploeg van Mike Snoei heeft al zes wedstrijden niet meer gewonnen en heeft nu na zeventien wedstrijden slechts zestien punten, goed voor een veertiende plaats op de ranglijst.