SYDNEY - Rob Baan is aangesteld als technisch directeur bij de Australische voetbalbond FFA. De Nederlander gaat volgende maand aan de slag bij de Socceroos, heeft de FFA dinsdag bekendgemaakt.

Baan is na Guus Hiddink de tweede Nederlander dit jaar met een vooraanstaande voetbalfunctie in Australië. Hiddink, de huidige bondscoach van Rusland, gaf leiding aan het Australische team op het wereldkampioenschap voetbal afgelopen zomer in Duitsland.

FFA-voorzitter Frank Lowy kwam maandag tijdens een ontmoeting met Baan (63) in Europa tot een akkoord. Vanaf januari zal Baan optreden als coach van het mannenteam dat zich wil kwalificeren voor de Olympische Spelen in 2008, voordat hij in juli fulltime aan de slag gaat als technisch directeur.

Baan is al veertig jaar actief in het voetbal. Hij was onder meer trainer van Roda JC, Sparta en FC Twente. Verder werkte hij bij PSV, de KNVB en was hij technisch directeur van Feyenoord. Zijn laatste functie in Nederland was technisch directeur van ADO Den Haag. Daar stapte hij in augustus op.

Opgewonden

"Ik ben er opgewonden van", zei Baan in een reactie. "De rol die ik krijg, biedt mij de kans het Australische voetbal verder te ontwikkelen. Ik geloof in successen op termijn".

Baan krijgt ook een taak in het opsporen van talent en aanmoedigen van een typisch Australische voetbalstijl. Hij moet het eerste halfjaar ook nauw samenwerken met interim-bondscoach van het mannenteam Graham Arnold, die na het WK in Duitsland de taken overnam van Guus Hiddink.