ANTWERPEN - Jorien van den Herik, nog steeds voorzitter van Feyenoord, is onaangenaam verrast door het (bindende) advies van de commissie-Kerkum. "Ik verwacht fatsoenlijk handelen en zo ervaar ik het op dit moment zeker niet", liet hij maandagavond weten.

"Wat men nu probeert te doen, is iedereen te vriend houden. Maar ik betwijfel of dat wel zo verstandig is. Ik kan verder nog geen commentaar geven, omdat ik het definitieve advies van de commissie niet ken. Dat ervaar ik zeker niet als correct en dus als zeer onprettig. Maar het past wel in het beeld dat ik op dit moment heb."

Rapportage

Oud-voorzitter Gerard Kerkum en zijn medecommissieleden kwamen maandagmiddag in De Kuip met een uitgebreide rapportage over de nieuwe organisatiestructuur voor Feyenoord.

Daarin zou onder meer geen plaats meer zijn voor Van den Herik en zijn medecommissarissen Willem Scholten en Sjaak Troost. Volgens Kerkum zou Van den Herik bereid zijn om op 11 december tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering zijn functie neer te leggen.

Transparant

"Ik ken alleen het conceptadvies van tien dagen geleden en daarbij heb ik nogal wat kanttekeningen geplaatst. Ik vond de organisatiestructuur juist minder transparant worden."

"Het advies of de conclusie dat de huidige raad van commissarissen moet opstappen, is ook niet in overeenstemming met de opdracht die aan de commissie werd gegeven en waarbij ik mij tegen mijn gevoel in democratisch heb neergelegd."

Goedkeuring

"Maar wellicht is de opdracht later gewijzigd, maar daarover had men ook mij wel moeten informeren en dat is niet gebeurd. Omdat ik het definitieve advies niet ken, kan het ook nooit met mijn goedkeuring zijn uitgebracht."

Van den Herik zou Feyenoord op een andere manier reorganiseren. "In mijn optiek moet de directie met een algemeen directeur worden uitgebreid. De raad van commissarissen dient van twee naar vijf leden te gaan, met een gescheiden driehoofdig bestuur van de stichting die de aandelen beheert, inclusief het gouden aandeel. Ziedaar, dan heb je een transparante structuur."