AMSTERDAM - Als het aan de internationale voetbalbond Fifa ligt, wordt er binnenkort in de zomermaanden gewoon gevoetbald in de Europese competities. Dat zegt Fifa-voorzitter Sepp Blatter maandag in het Duitse voetbalblad Kicker.

In de plannen begint het nieuwe voetbalseizoen in februari en wordt gestopt in november. De wintermaanden december en januari worden gebruikt voor het spelen van interlands.

Kalenderjaar

Blatter stelde de Europese topclubs onlangs al voor om het voetbalseizoen als een normaal kalenderjaar in te vullen in plaats van augustus tot juni. "Daardoor hebben spelers genoeg tijd om te herstellen. In de wintermaanden kunnen er in blokken van drie weken interlandwedstrijden worden gespeeld."

Volgens Blatter staan alle grote Europese clubs achter zijn plannen. Onduidelijk is of ook de WK's en EK's in de winter moeten plaatsvinden. Die toernooien worden nu tijdens de zomerstop georganiseerd.

Minder interlands

De Zwitser wil verder dat er minder Europese landen meedoen aan de kwalificatie voor de wereldkampioenschappen. Het inperken van het aantal landen moet leiden tot een minder uitgebreid interlandprogramma, waar veel clubs al lange tijd om vragen.

Buitenlanders

Daarnaast wil Blatter het aantal buitenlandse spelers bij Europese clubs terugdringen. In zijn zogenoemde '6+5-formule' mogen clubs maximaal vijf buitenlanders opstellen. Daardoor gaan fans zich volgens Blatter meer identificeren met het elftal van hun club.