ASSEN - Annamarie Thomas gaat met een kleine marge aan de leiding op het NK Allround schaatsen. De drievoudig kampioene heeft na de 500 en de 3.000 meter 0.98 seconde voorsprong op Renate Groenewold die de 3.000 meter won. Marja Vis staat op 1.65 derde.

Thomas sloeg haar slag tijdens de 500 meter en verspeelde haar voorsprong bijna helemaal op de 3 kilometer. Op het harde, zware ijs in Assen ging Thomas veel te hard weg en betaalde de tol aan het einde met een rondje van 38. "Ja, het was zwaar, ik ging iets te hard weg", sprak Thomas lachend. "Het was misschien wat overmoedig." Thomas gaf aan dat het haar om een podiumplaats te doen is zodat ze zich plaatst voor het EK.

Renate Groenewold won overtuigend de 3 kilometer. De kampioen van 2000 reed in een baanrecord naar 4:26.04. Desondanks was ze niet helemaal tevreden. "Het is er nog niet helemaal, maar het is prettig om te zien dat ik langzaam terugkom". Groenewold kampt met rugproblemen en is nog niet helemaal hersteld. Achter Groenewold kwamen Marja Vis en Martine Oosting. Elma de Vries werd zesde op de 3.000 meter en staat voorlopig vierde in het klassement.