MOSKOU - Rusland heeft voor de tweede keer de Daviscup gewonnen. In de vijfde en belissende partij van de finale in Moskou versloeg Marat Safin de Argentijn Jose Acasuso in vier sets: 6-3 3-6 6-3 7-6 (5).

De voormalige kampioen US Open en Australian Open doorbrak met zijn triomf een banvloek van het Russische toptennis. De beide vorige Daviscupfinales in Moskou waren namelijk vet verloren gegaan; in 1994 tegen Zweden en in 1995 tegen Verenigde Staten.

Rusland won eerder wel een finale, in 2002 tegen Frankrijk in Parijs. Vier jaar geleden haalde Mikael Joezjni in de vijfde partij het beslissende punt binnen tegen Pierre-Henri Mathieu.

Jeltsin

Bij de derde finale in Moskou zat oud-president Boris Jeltsin weer op de tribune. Argentinië had oud-voetballer Diego Maradona als mascotte meegenomen. Nadat Rusland zaterdag het dubbelspel had gewonnen door Safin met Dmitri Toersoenov tegen Agustin Calleri en David Nalbandian leek de strijd voortijdig beslist. Nikolai Davidenko verkeerde immers in bloedvorm en zou niets heel laten van Nalbandian.

Het pakte anders uit. Davidenko stond onder druk van de beslissing, haalde bij lange na niet het niveau waarmee hij vrijdag Juan Ignacio Chela opknapte. Nalbandian daarentegen speelde vrijuit en zegevierde verdiend in vier sets: 6-2 6-2 4-6 6-4. De stand was daardoor weer gelijk.

De Argentijnse captain Alberto Mancini waagde daarna een meesterzet. Hij verving Chela door José Acasuso. De reden wat opgesloten in het verleden waaruit bleek dat Acasuso in drie wedstrijden vaker van Safin had gewonnen dan verloren.

Marat Safin is van alle tennissers die de nummer 1-positie op de wereldranglijst hebben bezet, de meest wisselvallige. Het heeft vaak gestormd in zijn hoofd, soms had hij totaal geen trek en andere keren voelde hij kleine pijntjes en grote blessures.

Getergd

Safin was in de Moskouse Daviscupfinale getergd. Vrijdag had verloren van Nalbandian. In het dubbelspel groeide hij naar zijn topniveau. De beslissende partij was evenwichtig, maar de extra klasse van de 26-jarige Rus gaf de doorslag. De triomf kwam binnen in de tiebreak van de vierde set: 7-5. Ruim 11.000 toeschouwers, onder wie Jeltsin, reageerden enthousiast.

Safin, die ook de felicitaties kreeg van Maradona, juichte: "Deze titel is belangrijker dan de eerste. Het is mooi om voor eigen publiek te triomferen. Winnen was uitermate moeilijk, want ik had grote moeite met de ondergrond. Bovendien had ik last van knieën en hielen. Gelukkig was de partij na de tiebreak afgelopen. Ik was anders bang dat ik zou gaan verliezen."