ROTTERDAM - De veerkracht van Feyenoord is dit seizoen ongekend groot. Wat de Rotterdamse ploeg op of buiten het veld ook overkomt, steeds weer vindt de roodwitte brigade nieuwe fysieke en mentale energie om terug te vechten. Zo ook zondag in de thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen (4-3).

Amper drie dagen na de vreselijke incidenten met oververhitte 'fans' in Nancy richtte het zwaar aangeslagen Feyenoord zich knap op. Dat gebeurde in een onberekenbare wedstrijd tegen de Friese subtopper die alle kanten opging. Uiteindelijk bezorgde Jonathan de Guzman de thuisploeg de verdiende zege.

Het viel voor Feyenoord na de sportieve en morele afgang donderdag in Nancy niet mee om over te gaan tot de orde van de dag.

Aanhang

Coach Erwin Koeman trainde alleen zaterdag nog een beetje, in de beslotenheid van De Kuip. De hele ploeg wilde even niet (opnieuw) lastig worden gevallen door de eigen aanhang.

Koeman kreeg in de aanloop naar het duel met SC Heerenveen nog wel positieve berichten over aanvoerder Theo Lucius en middenvelder Nicky Hofs. Beiden bleken voldoende hersteld van een liesblessure.

Het duo ontbrak in Nancy, evenals Dwight Tiendalli die tegen Heerenveen ook door een liesblessure nog wel op de tribune zat.

Schaamde

De sfeer was zondag anders dan anders in de Rotterdamse voetbaltempel. De altijd zo fanatieke aanhang van Feyenoord liet zich veel minder dan normaal horen. Alsof het legioen zich collectief schaamde voor de talrijke incidenten in Nancy.

Ook de thuisploeg straalde enige lusteloosheid uit. Feyenoord, nog zonder gangmaker Danny Buijs (geschorst), wekte aanvankelijk niet de indruk dat de ploeg zich op sportieve wijze wilde afreageren om de onwaardige gebeurtenissen in Nancy.

Alves

SC Heerenveen maakte in de eerste helft te weinig gebruik van de lauwe instelling bij de thuisclub. De Friese ploeg, met de ex-Feyenoorders Paul Bosvelt en Gianni Zuiverloon in de gelederen, dwong slechts twee kansen af.

Eerst miste Lasse Nilsson, maar Afonso Alves was minder onzorgvuldig. De Zuid-Amerikaanse topscorer (vijftien treffers) rondde een fraaie Friese aanval beheerst af, met dank aan de zwakke dekking bij Feyenoord (Bahia, Saïdi).

Huysegems

De Rotterdammers kwamen pas vlak voor de rust echt op gang. Doelman Brian Vandenbussche kon Jonathan de Guzman uit een vrije trap nog van scoren afhouden. Tegen de knal van landgenoot Stein Huysegems had de Belg in de 44e minuut echter geen verweer, 1-1.

Goedkope strafschop

Nadat Danijel Pranjic kort na de pauze een mooie kans op 1-2 had verprutst, nam Feyenoord het duel in handen. Het was opnieuw Huysegems die met een prachtige uithaal het opgeleefde legioen liet juichen, 2-1. Uit een goedkope strafschop, na een onschuldig duel tussen Poulsen en De Guzman, leek Lucius het Friese karwei af te maken (3-1).

Invaller Rob Friend gaf het duel in de boeiende slotfase alsnog een verrassende wending met twee gave treffers. De Guzman had echter het laatste woord, 4-3. Het feestje bij Feyenoord was evenwel ingetogen. 'Nancy' was nog lang niet vergeven en vergeten.

Koeman

Trainer Erwin Koeman had zondag na afloop grote bewondering voor zijn spelers. "Opnieuw is gebleken dat deze ploeg zich niet gemakkelijk gewonnen geeft", zei de oud-international.

Koeman keek desgevraagd in De Kuip nog even terug op de dagen na de dramatische Nacht van Nancy, met zware misdragingen van 'fans' van Feyenoord. "Het was heel extreem wat we in Frankrijk hebben meegemaakt. Traangas op het veld is niet niks. Dat gaat niet in je kouwe kleren zitten, zeker niet bij de jongere spelers. Na deze zege op Heerenveen kan ik zeggen dat we goed door deze loodzware dagen zijn heen gerold."

Koeman besefte dat Feyenoord nog een moeilijke week tegemoet gaat. Donderdag doet de tuchtcommissie van de UEFA uitspraak in de strafzaak. "Tot die tijd zal het hier in De Kuip weinig over voetbal gaan. Pas als we weten waar we aan toe zijn, kunnen we verder bij de club. We hopen er het beste van."

Voor de eerste keer tijdens zijn dienstverband bij Feyenoord bouwde Koeman een licht voorbehoud in ten aan zien van zijn toekomst bij de Rotterdamse club. Zijn contract loopt door tot medio 2008. "Ik heb in Nancy een flinke klap in mijn gezicht gekregen", gaf Koeman toe.

"Eenmaal thuis heb ik mezelf wel afgevraagd waarvoor ik het nog allemaal deed. Maar dit is mijn werk. Ik ben trainer van Feyenoord en dat wil ik in principe ook blijven. Het ligt niet in de lijn van de verwachting dat ik opstap. Maar het is logisch dat ik na de uitspraak van de UEFA met de directie ga praten over de ontstane situatie. Een schorsing voor Feyenoord in Europa van bijvoorbeeld twee jaar zou ik heel teleurstellend vinden."