ALKMAAR - AZ begint de topper van volgende week zondag tegen Ajax als nummer twee van de eredivisie. De Alkmaarders behielden één punt voorsprong op de Amsterdammers dankzij een eenvoudige overwinning op Excelsior: 5-0.

Bekijk video AZ

De spitsen van AZ maakten het verschil. Shota Arveladze en Danny Koevermans waren allebei twee keer trefzeker. Koevermans, die onlangs al eens deel uitmaakte van de voorselectie van het Nederlands elftal, scoorde onder toeziend oog van bondscoach Marco van Basten. Invaller Simon Cziommer maakte het vijfde doelpunt.

Bulters

Waar de aanvallers zondag de meeste aandacht voor zich opeisten, gebeurde dat de laatste dagen voor het duel tegen Excelsior juist door de doelverdedigers. Reservekeeper Khalid Sinouh viel woensdag in de UEFA-bekerwedstrijd tegen Slovan Liberec uit met een kuitblessure. Hij is ongeveer twee weken uitgeschakeld. Joey Didulica, de eerste doelman, ontbreekt nog steeds wegens een hersenschudding.

Tegen Excelsior moest Van Gaal daarom noodgewdongen weer een beroep doen op de 20-jarige Job Bulters. In de wedstrijden die hij tot dusverre speelde, maakte Bulters een slechte indruk.

Tegen Feyenoord was de jonge doelverdediger verantwoordelijk voor de 3-2-nederlaag. Woensdag zag hij er bij het tweede doelpunt van Slovan Liberec ook bijzonder ongelukkig uit.

Speeltijd

Het was zondag voor AZ een wat wrange situatie. Bij Excelsior stond namelijk Theo Zwarthoed, de derde doelman van de Alkmaarders, onder de lat. Om hem dit seizoen meer speeltijd te geven, besloot AZ Zwarthoed aan het begin van de competitie uit te lenen aan een andere club.

Dat Van Gaal weinig vertrouwen in Bulters heeft, bleek een dag voor de wedstrijd. AZ benaderde Ronald Waterreus om tot januari in Alkmaar te komen spelen. Maandag neemt de oud-keeper van PSV waarschijnlijk een beslissing. Hij wil alleen naar AZ komen als hij vanaf januari aan de slag kan in de Amerikaanse voetbalcompetitie.

Als Waterreus het aanbod van AZ aanneemt, maakt hij uitgerekend zondag in de uitwedstrijd bij Ajax zijn debuut.

Zelfvertrouwen

De concrete belangstelling voor Waterreus zorgde ervoor dat Bulters zondag met nog minder zelfvertrouwen onder de lat stond.

Daarnaast ontstond er bij elk balcontact van de doelman een zenuwachtig geroezemoes op de tribunes in het DSB-stadion. Prettig voor Bulters was dat AZ tegen een matige ploeg speelde.

Excelsior, dat dit seizoen nog geen enkele uitwedstrijd won, stond direct vanaf het begin onder grote druk van AZ.

Zijspoor

De Rotterdammers hielden ruim tien minuten stand. Toen opende Arveladze de score. Koevermans maakte nog voor rust het tweede en derde doelpunt. Na de pauze was het weer de beurt aan Arveladze.

Twintig minuten voor tijd viel Simon Cziommer in. Hij was de laatste weken op een zijspoor geraakt bij AZ. Uitgerekend de Duitser bepaalde, via een been van een tegenstander, de eindstand op 5-0.

Utrecht

FC Utrecht heeft zondag de thuiswedstrijd tegen FC Groningen met ruime cijfers gewonnen, 3-0. Cedric van der Gun maakte twee van de drie treffers.

FC Utrecht stond bij de rust met 2-0 voor. Verdediger Keller, die sinds eind maart wegens een blessure afwezig was geweest, opende in de vijfde minuut de score. Een half uur verdubbelde Van der Gun de voorsprong van de thuisclub.

In het begin van de tweede helft was deze opnieuw succesvol op het veld dat door de overvloedige regenval intussen steeds moeilijker bespeelbaar was geworden.