Na vijf wedstrijden zonder overwinning op rij trof Ajax zondagmiddag een ideale tegenstander. Met dank aan Willem II leken de Amsterdammers een helft lang op de attractieve ploeg die tot voor de verloren wedstrijd tegen PSV aangenaam verraste: 6-0.

Bekijk video

Jammer voor het publiek in de ArenA was dat Ajax zich in de tweede helft niet meer inspande. De Amsterdammers geloofden het allemaal wel en deden allesbehalve aan klantenbinding. De laatste weken weinig verwende supporters van de bekerwinnaar moesten zich na rust met een treffer van Tom de Mul tevreden stellen.

Opstekertje

Ajax kon wel een opstekertje gebruiken. Na de nederlaag tegen PSV riepen de Amsterdammers afgelopen maand onbedoeld herinneringen op aan de machteloze ploeg die zich vorig seizoen onder Danny Blind door de voetbaljaargang zwoegde.

Ajax kreeg nauwelijks meer kansen en maakte in de laatste vijf duels ook maar een doelpunt. Alsof dat allemaal nog niet erg genoeg was, kwamen Kenneth Perez en Wesley Sneijder negatief in het nieuws vanwege kwetsend taalgebruik.

Hindernisje

In de zoektocht naar vorm en doelpunten stuitte Ajax zondag voor eigen publiek op een niet noemenswaardig hindernisje. Willem II schonk de thuisclub zoveel ruimte, dat Ajax eindelijk weer leek op de ploeg die in het begin van het seizoen elf duels op rij met attractief voetbal won.

Tom de Mul was plotseling de rechtsbuiten waar Ajax de afgelopen weken naarstig naar op zoek was. De Belg bereidde in de eerste negentien minuten twee van de vier treffers van de thuisclub voor.

Hij maakte in de 78e minuut ook het zesde doelpunt van Ajax.

Huntelaar

Ook Klaas-Jan Huntelaar leek weer even op de spits die zich vorig seizoen tot topscorer liet kronen. Verdedigers Thomas van Baelum en Edwin Hermans gaven de international weer het uiterlijk van een zelfverzekerde aanvaller. Huntelaar maakte twee doelpunten en bereidde de treffer van Urby Emaneulson voor.

Willem II verweerde zich zo ontstellend zwak dat Ajax even op weg leek naar een eredivisierecord dat het ooit zelf in een thuiswedstrijd tegen Vitesse (12-1) vestigde.

Dankzij doelpunten van Zdenek Grygera, Emanuelson, Nicolae Mitea en Huntelaar leidden de Amsterdammers binnen negentien minuten met 4-0. Huntelaar maakte even voor rust ook het vijfde doelpunt van Ajax.

Wissels

De ruime voorsprong bij rust bood trainer Henk ten Cate alle gelegenheid voor enkele wissels. De nog maar net van een blessure herstelde Jaap Stam maakte plaats voor George Ogararu. Michael Krohn-Dehli loste Thomas Vermaelen af.

Tot grote tevredenheid van het Amsterdamse publiek keerde Ryan Babel ook weer terug in de ploeg. De linksbuiten is hersteld van een knieblessure en verving een kwartier voor tijd Mitea.

Geruststellend voor Ajax was ook het optreden van Jan Vertonghen.

Bij afwezigheid van de geschorste Gabri, Perez en Sneijder zorgde de Belg voor rust op het middenveld. Hopelijk voor Ajax beseft ook Vertonghen dat hij volgende week in het duel met AZ op een heel andere tegenstander dan van het kaliber Willem II stuit.

Ten Cate

"We hebben een streep door een vervelende periode gezet. Ik ben daar heel blij mee. Gelukkig kunnen we weer verder", aldus trainer Henk ten Cate.

"Vooral in de eerste helft maakten we bijna optimaal gebruik van de mogelijkheden die we kregen. We speelden goed vanaf de flanken en hadden weer een afmaker in de spits. Ik ben daar heel erg tevreden over. Gelukkig kon ik in de tweede helft ook weer Ryan Babel brengen. Die jongen is heel belangrijk voor ons. Gelukkig is hij weer fit", zei de Ajax-trainer.

Van Wijk

Trainer Dennis van Wijk schaamde zich zondag in de verloren uitwedstrijd bij Ajax (6-0) voor het spel van Willem II. "Ik ben ontgoocheld. Dit kan ik niet tolereren. We moeten hier maandag maar eens op terug komen. Dit is echt onacceptabel."

Van Wijk vreesde tijdens de warming up al dat Willem II slecht voor de dag zou komen. "Zeker zes spelers waren heel erg onder de indruk van dit grote stadion. Dat mag natuurlijk niet. Die zes spelers wapperden al voor het duel met de witte vlag. De overige vijf spelers konden Ajax natuurlijk nooit partij bieden. Ik schaam me diep voor mijn ploeg."