IGORRE - Veldrijder Sven Nys heeft zondag opnieuw zijn suprematie getoond. De Belg won in het Spaanse Igorre met overmacht de zevende wereldbekerwedstrijd van deze winter.

Het was Nys' vijfde WB-zege en veertiende seizoensoverwinning.

Oud-wereldkampioen Bart Wellens eindigde in de Baskische modder op gepaste afstand als tweede. Klaas Vantornout reed in de slotronde de Fransman Francis Mourey nog voorbij en maakte het podium compleet Belgisch. Gerben de Knegt was de beste Nederlander op de zevende plaats.

Rustpauze

De Nederlands kampioen cyclocross zat wel ruim twee minuten achter de winnaar. De overige Nederlanders wisten zich niet bij de eerste tien te fietsen. Richard Groenendaal ging niet van start; de Brabantse prof heeft zichzelf een rustpauze voorgeschreven.

Nys demonstreerde in Igorre supervorm. Anders dan in de voorbije weken ging de Belg meteen in de aanval. Niet eerst geduldig afwachten en naar het einde toe demarreren, maar solo vanaf de start. Vantornout probeerde te volgen, maar blies zichzelf op en kreeg pas aan het einde van de veldrit weer een beetje lucht.

Achter Nys vonden Wellens en Mourey elkaar, maar hun samenwerking leidde er niet toe dat zij ook maar een seconde naderden op de ongenaakbare Belg uit Baal. Met bijna een minuut voorsprong boekte Nys zijn 33e wereldbekerzege uit zijn carrière.