ARNHEM - Met veel meer moeite dan de laatste weken te doen gebruikelijk, heeft PSV de imposante zegereeks in de eredivisie verder uitgebreid. De Eindhovenaren waren zaterdag in Arnhem met 1-0 te sterk voor Vitesse. Edison Mendéz maakte halverwege de eerste helft het doelpunt.

Bekijk video

Het was voor PSV de negende zege op rij in de competitie. Bovendien hield doelman Gomes voor de zevende achtereenvolgende keer zijn doel schoon in de eredivisie. De keeper was er bijna in zijn eentje verantwoordelijk voor dat PSV geen averij opliep.

Kopie

De beginfase van het duel was zaterdag bijna een kopie van de wedstrijd die het elftal van trainer Ronald Koeman een maand geleden tegen Vitesse speelde. Toen was PSV in het bekertoernooi met 4-0 te sterk in het Gelredome.

Destijds had de koploper het in het eerste gedeelte van het duel lastig met Vitesse, maar bleek PSV bijzonder effectief. De eerste twee kansen leverden voor rust al twee doelpunten op.

Kansen

Zaterdag was Vitesse de eerste twintig minuten opnieuw de betere ploeg. PSV gaf, in tegenstelling tot de bekerontmoeting, zelfs een aantal grote kansen weg. Paul Verhaegh en Anduele Pryor hadden Vitesse op voorsprong moeten brengen, maar Gomes bleek uiterst attent.

PSV meldde zich halverwege de eerste helft voor het eerst serieus bij doelman Harald Wapenaar. De eerste kans was wel weer direct raak. Edison Mendéz draaide slim naar binnen bij de linksbenige gelegenheidsverdediger Anders Due, die direct op het verkeerde been stond. Met een hard schot in de linkerbovenhoek bekroonde Mendéz zijn actie met een doelpunt.

Experimenteren

Due, normaal gesproken linkeraanvaller, startte voor het eerst dit seizoen in de achterhoede. Trainer Aad de Mos miste Purrel Fränkel en was woensdag tegen SC Heerenveen (1-3 verlies) zo ontevreden over de invalbeurt van diens vervanger Siebe Blondelle, dat hij de wedstrijd tegen PSV aangreep om te experimenteren. Op het doelpunt na speelde Due een aardige wedstrijd.

Ook bij PSV zag de verdediging er iets anders uit dan normaal. Jan Kromkamp haakte op de dag van de wedstrijd af. De rechtsback ontbrak wegens kiespijn. Hij had bovendien door de pijn nauwelijks geslapen. Oud-international Michael Reiziger was zijn logische vervanger.

Na het doelpunt van Mendéz nam PSV de regie van de wedstrijd enige tijd over. Belangrijk verschil was dat de Eindhovenaren de score niet verder wisten uit te bouwen en ook na de rust weer veel kansen weggaven aan de thuisclub. Gomes hield PSV wederom de nodige keren op de been, zodat na afloop 'gewoon' weer drie punten aan het totaal konden worden toegevoegd.

Tevreden

Vitesse-trainer Aad de Mos was, op de uitslag van 0-1 na, zeer tevreden over het duel dat zijn ploeg zaterdag tegen PSV speelde. "Dit was de beste wedstrijd van Vitesse in 2006. We hebben niet verloren van PSV, maar van doelman Gomes. Vitesse domineerde de wedstrijd 94 minuten lang."

Ronald Koeman was het voor een groot deel eens met zijn collega. "Bewust of onbewust schakelden we vandaag een beetje over op de automatische piloot. We misten de juiste agressiviteit, te veel spelers waren afwezig. We worden vaak ten onrechte afgeschilderd als een Italiaanse ploeg die op de verdediging leunt."

"Vandaag is de kritiek op onze speelwijze wel gerechtvaardigd. Deze overwinning danken we aan Gomes. Hij is een wereldkeeper, die dankzij zijn lengte bijna elke bal pakt. Je kunt hem volgens mij alleen passeren met een schot van 130 kilometer per uur in de kruising."