BREDA - NAC is de feestmaand december, waarin de ploeg liefst vier thuiswedstrijden afwerkt, met een doelpuntloos gelijkspel begonnen. De Bredase ploeg was superieur aan FC Twente dat zaterdagavond de status van subtopper niet kon waarmaken en blij mocht zijn dat de Brabanders niet tot scoren in staat waren.

Toch is het nog altijd wachten op de tweede thuiszege in deze competitie voor NAC, dat tot de winterstop nog maar één keer uit speelt, over twee weken bij Sparta. Tegenstander FC Twente, waar trainer Rutten vooraf zei te vrezen voor een 'heet avondje NAC', heeft ondanks de geconsolideerde vierde plaats op de ranglijst op vreemd terrein pas één zege behaald, bij ADO Den Haag.

NAC pinde FC Twente van begin af aan vast op de eigen helft. De veelgeprezen Leonardo kreeg in Wielaert een persoonlijke bewaker.

Uitgefloten

Twee keer verloor de verdediger, die door het publiek constant werd uitgefloten omdat hij voor dit seizoen uiteindelijk toch niet voor Breda maar voor Enschede koos, de kleine Braziliaan uit het oog.

Zomer moest aan de noodrem trekken. Het kwam de verdediger duur te staan. Scheidsrechter Haverkort bestrafte beide overtredinge met een gele kaart en na een half uur stonden de bezoekers met tien man.

Boschker

Leonardo kon niet gevaarlijk worden, zijn ploeg was in de eerste helft tot vier keer tenminste dreigend. Boschker was attent bij pogingen van Penders en Diba, de doelman zag de bal na een vrije trap van Zonneveld en een eigen inzet van Engelaar net over de lat gaan. Aan de andere kant was N'Kufo dichtbij zijn elfde treffer van het seizoen, zijn vrije trap ging rakelings naast het doel van Zoetebier.

Ook in de tweede helft kon de Twentse topscorer zijn totaal niet verder opvoeren. Hij werd na een kwartier vervangen door Zijler, waardoor ook de bezoekers zonder echte centrumspits speelden.

Hetzelfde geldt steevast voor NAC, dat opnieuw moeite had het goede spel uit te drukken in doelpunten. De ploeg scoorde in vijftien competitiewedstrijden pas dertien keer. Ook met grof geweld lukte het niet. Twee kanonskogels van Zonneveld en van de mee opgerukte Penders troffen geen doel.

ADO

De rust leek weergekeerd in het Zuiderpark. Na het bestormen van het veld twee weken geleden door ontevreden supporters in de wedstrijd tegen Vitesse en het vertrek van trainer Frans Adelaar dacht ADO Den Haag na de zege bij FC Groningen (2-5) aan herstel onder interim-trainer Lex Schoenmaker.

De supporters hadden vorige week nog een verhelderend gesprek met de spelers. De fans verlangen een 'Haagse mentaliteit', die bluf en inzet behelst. ADO Den Haag kon evenwel niet aan hun wens voldoen. De zorgen voor ADO Den Haag namen slechts toe na de nederlaag tegen NEC (0-2), waardoor de Hagenaars weer op de laatste plaats zijn beland.

Beste Kansen

In de gelijkopgaande eerste helft kreeg NEC al de beste kansen. Zowel Brett Holman als Andrzej Niedzielan stuitte aanvankelijk echter nog op de sterk ingrijpende doelman Robert Zwinkels. In blessuretijd kwamen de Nijmegenaren toch nog onverwacht aan de leiding. Zwak verdedigen van de trage Alberto Saavedra bood Holman een vrije doorgang, waarna Niedzielan 0-1 voor het inleggen had.

Kansen waren er ook voor ADO Den Haag. Een verre uittrap van doelman Zwinkels bracht Michael Mols alleen voor Gabor Babos, die de Haagse spits het scoren kon beletten. Even later zag Santi Kolk een inzet net over het Nijmeegse doel verdwijnen en kon doelman Babos een schuiver van de Haagse aanvaller nog net naast tikken.

Kort na rust had NEC zelfs al de voorsprong kunnen vergroten, maar Romano Denneboom strandde op aangeven van Niedzielan op doelman Zwinkels en Peter Wisgerhof schoot uit een hoekschop op de lat. Halverwege de tweede helft zorgde Ferne Snoyl voor zekerheid.

Kruising

Zijn afstandsschot verdween onberispelijk in de kruising (0-2), waarmee NEC de tweede uitzege van dit seizoen behaalde. ADO Den Haag kon daar maar weinig tegenover stellen. Te vaak werd werden de aanvallen door het centrum opgezet, gericht op Mols.

De zwervende spits kreeg ruimte van de Nijmeegse afweer, waardoor ADO Den Haag aanvallend kansloos was. Desondanks is de rust weergekeerd in het Zuiderpark, al werd het verlies met een striemend fluitconcert begeleid.

Heracles

Heracles won verdiend een punt tegen Roda JC. Na een matige eerste helft voetbalde de ploeg van trainer Ruud Brood na de rust met flair. De aanvalsdrang werd uiteindelijk beloond, 1-1.

Brood moest evenals vorige week in de verloren uitwedstrijd tegen Excelsior (6-1) flink sleutelen aan zijn opstelling. Diego Biseswar en Stefaan Tanghe keerden terug in de basis. Emmanuel Boakye en Peter Reekers zaten dit keer wegens een schorsing op de tribune.

Flanken

Met Biseswar terug in de aanvalslinie en de aan de rechterkant vooruit geschoven Bernard Hofstede probeerde de thuisploeg over de flanken aan te vallen. De communicatie en combinaties met Everton en de passes vanaf het middenveld waren in de eerste helft nog verre van voldoende om gevaar te stichten. Een kans voor de Braziliaanse spits in de zesde minuut was eigenlijk de enige voor de rust.

Bij Roda JC stond Jamaïque Vandamme in de basisopstelling. De 21-jarige Belg viel vorige week goed in voor Boldiszar Bodor. Hij had een groot aandeel in de opleving in de tweede helft tegen NAC (3-2 winst). In Almelo speelde Vandamme meer als buitenste flankaanvaller dan als middenvelder.

Kunstgras

De Limburgers trainden ter voorbereiding de hele week op kunstgras en speelden de eerste helft geconcentreerder dan de thuisploeg. Maar wat betreft het aantal kansen viel ook het spel van Roda tegen. Na een klein half uur kwam de ploeg van Huub Stevens toch op voorsprong. Jan Paul Saeijs kopte een vrije trap van Adil Ramzi tegen de touwen.

Heracles speelde in de tweede helft letterlijk wel met vleugels. Een kopbal van Hofstede, na een voorzet van Biseswar werd maar net van de doellijn gehaald door Saeijs. Doelman van Heracles Martin Pieckenhagen hield zijn ploeg vervolgens knap in de wedstrijd bij pogingen van Sekou Cissé en Ramzi.

Heracles maakte halverwege de verdiende gelijkmaker. Biseswar speelde Everton aan, die scoorde. Drie minuten later ging een schot van Robbert Schilder maar net over het doel van Kujovic. De aanvalsdrang van de ploeg van Brood zorgde tevens voor kansen voor Roda. Pieckenhagen zorgde ervoor dat de Limburgers niet alsnog met drie punten naar huis gingen