LONDEN - Arsenal lijkt de weg omhoog te hebben teruggevonden. Na twee opeenvolgende nederlagen in de competitie won de formatie zaterdag de Londense derby tegen Tottenham, 3-0. In het nieuwe stadion van de Gunners nam Emmanuel Adebayor de openingstreffer voor zijn rekening. Vervolgens benutte Gilberto twee strafschoppen.


Emmanuel Adebayor maakt de openingstreffer voor Arsenal

Vooral de eerste penalty, verkregen na een vermeende overtreding van Pascal Chimbonda op Arsenals Tsjech Tomas Rosicky, werd door de Spurs zwaar aangevochten. Het leidde wel tot de voortijdige beslissing, na Adebayors openingstreffer na twintig minuten.

De inleiding van de tweede strafschop was een onreglementaire actie tegen Robin van Persie. Ook aan deze beslissing van de scheidsrechter zat een luchtje. Bij zijn solo had de Nederlander de bal in eerste instantie met de arm meegenomen.

Jol

Tegen de formatie van de Nederlandse coach Martin Jol speelde Arsenal zonder zijn voornaamste schutter Thierry Henry, die nekklachten heeft. Naderhand gaf de Fransman te kennen waarschijnlijk volgende week in de topper tegen Chelsea ook te zullen ontbreken. "Ik heb rust nodig. Na de zware inspanningen van het laatste jaar ben ik dit seizoen nog niet fit geweest."

ManUnited

Het verschil met Manchester United blijft ondanks de zege groot voor Arsenal, zestien punten. De koploper, met Edwin van der Sar in het doel, won bij Middlesbrough (2-1).

Door Louis Saha, die een strafschop benutte, kwam de favoriet op voorsprong. Na ruim een uur maakte James Morrison gelijk, maar binnen twee minuten stond United dankzij Darren Fletcher weer op voorsprong. Chelsea, nummer twee op zes punten, komt dit weekeinde niet in actie.

Liverpool

Liverpool haalde uit tegen Wigan. Het werd 4-0 voor de Reds, die recentelijk in de Champions League PSV nog versloegen. De stand was al bij de rust bereikt. Dirk Kuyt was één van de doelpuntenmaker.

De oud-Feyenoorder nam de derde treffer voor zijn rekening, na een fraaie aanval over vier schijven. Craig Bellamy maakte er twee, Lee McCulloch zorgde voor een eigen doelpunt. Liverpool won dit seizoen niet eerder een uitwedstrijd.

Blackburn, in de UEFA-beker ingedeeld bij Feyenoord, werkte zich door een zege op Fulham wat op uit de onderste regionen. Het werd 2-0 voor de formatie van verdedigingsleider André Ooijer. Shabani Nonda nam al na zes minuten de eerste treffer voor zijn rekening.

Na iets minder dan een half uur zorgde Benny McCarthy, ooit nog eens Ajacied, voor de tweede.