NYON - De Europese voetbalbond buigt zich op 7 december in Nyon over de misdragingen van Feyenoord supporters donderdag in Nancy en een week eerder, tijdens het UEFA-bekerduel met Blackburn Rovers, in De Kuip. Aan de hand van de waarnemingen van de UEFA-gedelegeerde en de arbiter neemt de tuchtcommissie van de Europese voetbalbond dan een besluit over een officieel onderzoek.

"Gezien de gebeurtenissen in Frankrijk lijkt me een onderzoek wel duidelijk", zei een woordvoerder van de UEFA.

De exacte insteek van de UEFA hangt af van de inhoud van de rapporten. Duidelijk is wel dat het onderzoek van de Europese bond naar het bierincident eerder in de Kuip tijdens het Europese bekertreffen tussen Feyenoord en Blackburn Rovers afzonderlijk zal worden behandeld. "Het zijn tenslotte twee afzonderlijke zaken", gaf de UEFA-waarnemer vrijdag aan.

De woordvoerder kon niet bevestigen dat Feyenoord, zoals financieel directeur Onno Jacobs van de Rotterdammers verklaarde, vooraf de UEFA op de hoogte had gesteld over mogelijke supportersproblemen in Frankrijk.

Stadionverboden

"Er zaten heel wat mensen met Nederlandse stadionverboden tussen", wisten directeur Jacobs en trainer Erwin Koeman na afloop afzonderlijk van elkaar te melden. Daarmee stipte het leidinggevende duo één van de kernproblemen aan. Hooligans die in Nederland geen stadion meer in komen, grijpen juist duels in het buitenland aan om nog flink tekeer te kunnen gaan.

Alleen bij een kaartverkoop die aan strikte regels is verbonden (clubkaart of andere identiteitsbewijzen), kunnen ongewenste gasten uit het voetbalstadion worden geweerd. "Geef ons alsjeblieft een voetbalwet, met een meldingsplicht", sprak oud-voorzitter Gerard Kerkum, die met zijn commissie Feyenoord een nieuwe organisatiestructuur moet geven, in Nancy bijna smekend.

Ook Onno Jacobs liet zich in dergelijke bewoordingen uit. "De overheid moet ons nu helpen. Dit grote probleem kan Feyenoord niet alleen oplossen."