NANCY - Feyenoord beleefde donderdag in Nancy in alle opzichten een inktzwarte avond. Sportief mislukte de UEFA-bekerwedstrijd tegen de Franse nummer vijf volledig (3-0 met rood voor Royston Drenthe). De Rotterdammers leden echter nog zwaarder (gezichts)verlies buiten het veld.

Bekijk video


'Dit is diep, diep droevig'

"Dit is diep, diep droevig", fluisterde bestuurlijk boegbeeld Gerard Kerkum, de beklagenswaardige clubman die met zijn commissie een nieuwe organisatiestructuur voor Feyenoord moet bedenken.

"Of dat nog wel zin heeft? Ja hoor, mijn commissie moet gewoon doorgaan. Maar de goede Feyenoorders schamen zich allemaal wel kapot na wat er hier allemaal is gebeurd. Ik heb er eigenlijk geen woorden voor. Zoiets hoop ik nooit meer mee te maken."

Eerst ging het donderdag in de oude binnenstad van Nancy fout. Honderden aanhangers van Feyenoord raakten slaags met de oproerpolitie. Nadien liep de situatie in het Stade Marcel Picot ook volledig uit de hand. Nederlandse relschoppers braken door hekken en joegen verschrikte Franse voetbalfans op.


'Het is erg zuur dat de goedwillende supporters moeten lijden onder een groep zieken'

Traangas

Door een verlate interventie van de Franse Mobiele Eenheid keerde heel even de rust enigszins terug op de tribunes. Maar in de slotfase van de wedstrijd moest de politie opnieuw ingrijpen. Met het gooien van plastic stoeltjes naar het veld ontstond weer een bedreigende situatie. De politie reageerde met traangas, een middel dat eerder in de binnenstad ook al was gebruikt om de Rotterdamse meute in bedwang te houden.

Daarna was staken de enige optie voor de Noorse arbiter Berntsen. Een van zijn grensrechters en de Feyenoorders Timmer, Greene en Bahia kregen last van hun ogen en luchtwegen. Het duel leek definitief afgebroken, maar op last de UEFA werd het resterende kwartiertje na een chaotisch oponthoud van een half uur alsnog uitgespeeld.

Verdoofde ogen

"Ik zag niets meer door het traangas. Ik had dat spul in mijn ogen en kon bijna geen adem meer krijgen. Ik viel bijna om", aldus Timmer. De doelman heeft het duel uitgespeeld met verdoofde ogen. "Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Het is erg zuur dat de goedwillende supporters moeten lijden onder een groep zieken."

Rood

De gemiste strafschop van Pierre van Hooijdonk was het enige wapenfeit wat in het vrijwel lege stadion, met alleen nog aanhangers van Feyenoord op de tribunes, nog opviel. Eerder in de wedstrijd was linksback Royston Drenthe nog uit het veld gestuurd na zijn tweede gele kaart.

Incidenten

De sportieve, morele en financiële schade was ongekend groot aan Rotterdamse kant. Met een zege op 13 december thuis tegen Wisla Krakow zou Feyenoord zich alsnog kunnen plaatsen voor de derde ronde. Maar de UEFA, die de Rotterdamse club na eerdere incidenten toch al op de korrel heeft, zal dat waarschijnlijk niet meer toestaan. Een directe schorsing voor verscheidene jaren dreigt voor Feyenoord.

Koeman

De zwaar aangeslagen trainer Erwin Koeman wilde niet speculeren over de strafmaat. "Maar ik stop niet. Dat kan niet de bedoeling zijn. Ik ben niet iemand die een zinkend schip verlaat. We zitten bij Feyenoord allemaal in hetzelfde schuitje. We moeten doorgaan, zondag al met een thuiswedstrijd tegen Heerenveen. Dat is wrang, ja. Want wat hier allemaal is gebeurd, is natuurlijk niemand zondag al vergeten."

Kesler

Directeur betaald voetbal Henk Kesler was na de ongeregeldheden bij Nancy - Feyenoord hard in zijn oordeel. Het duel werd een half uur onderbroken nadat de politie Feyenoord-aanhangers met traangas tot de orde moest roepen. Eerder maakte de Rotterdammers ook al amok in het centrum van de Noord-Franse stad.

Kesler: "Dit geeft eens te meer aan dat het hoog tijd wordt voor een evenementenwet in Nederland. Ik dacht dat we het de laatste tijd aardig onder controle hadden, maar nu gaat het weer mis. Ik word daar redelijk verdrietig van. Relschoppers moeten in de toekomst keihard worden aangepakt. Niet alleen de politiek maar ook de clubbestuurders moeten hun verantwoordelijkheid nemen.''

Wisla

Wisla Krakow is Feyenoord gepasseerd in groep E van het UEFA-bekertoernooi. De Polen wonnen met 3-1 van FC Basel en bezetten nu de derde plaats in de rangschikking. Feyenoord kan daar nog overheenkomen door Wisla, als dat tenminste mag van de UEFA, over twee weken in de Kuip te verslaan.

De Zwitsers kwamen in Krakow overigens op voorsprong door Mladen Petric. Dat gebeurde na acht minuten. De reactie kwam per ommegaande, van Pavel Brozek. Pas ver in de tweede helft beliste de Braziliaan Jean Paulista het duel, waarna Brozek nog zijn tweede van de avond maakte.