AMSTERDAM - De voorbereidingen voor de Olympische Spelen van 2008 in Beijing liggen op schema, maar er zijn zorgen ontstaan over de grote vervuiling in de stad. Verschillende atleten, die onlangs in Beijing waren, klagen over de slechte luchtkwaliteit.

Volgens IOC-inspecteur Hein Verbruggen moet er inderdaad nog veel gebeuren om de luchtkwaliteit in de Chinese hoofdstad te verbetren. "Het milieu is ook voor het IOC een belangrijk onderwerp", stelt Verbruggen tegenover Reuters. "Maar de Chinese overheid is er mee bezig. Wij zijn ervan overtuigd dat ze de vervuiling gaan aanpakken."

Stappenplan

Volgens Verbruggen heeft Beijing een stappenplan van 350 punten opgesteld waarmee de vervuiling moet worden aangepakt. Hiervoor zou een een budget van 12,3 miljard dollar zijn vrijgemaakt. "Alle overeengekomen punten worden tot nu toe nageleefd."

In het stappenplan staat dat ondermeer duizenden vervuilende taxi's en bussen zullen worden vervangen en dat een grote staalfabriek de productie met 50 procent zal verlagen. Daarnaast moet een groot deel van de zware industrie in de regio verplaatst worden naar andere gebieden in het land.