BRUSSEL - De Europese Commissie maakt bezwaar tegen de gezamenlijke verkoop van de mediarechten voor wedstrijden van de Engelse eredivsie, de Premier League. Brussel heeft de Britten vrijdag laten weten dat de huidige regeling in Engeland de concurrentie te zeer beperkt en de prijzen opdrijft.

Alleen grote mediaconcerns kunnen zich veroorloven het pakket aan te kopen en te exploiteren. Met als nadelige gevolgen dat andere zenders van de markt worden buitengesloten, de prijzen te hoog zijn en de voetbalverslaggeving in de media wordt beperkt: op dit moment wordt slechts 25 procent van de wedstrijden in de Premier League live uitgezonden. Alleen abonnees op dure betaaltelevisie kunnen nu wedstrijden rechtstreeks zien.

De Europese Commissie beweert niet dat de Premier League de gezamenlijke verkoop overboord moet gooien, maar doet wel een dringend verzoek om de regels aan te passen aan Europees beleid. Volgens de Europese mededingeningsregels is gezamenlijke verkoop wel toegestaan als die noodzakelijk is om de solidariteit van de clubs te waarborgen en als die voordeel oplevert voor de voetbalfans.

Dat laatste is in de ogen van de EC zeker niet het geval. In Engeland is momenteel geen sprake van vrije toegang tot verslaggeving in de media, waardoor veel voetbalfans nooit hun favoriete club op tv zien.

In Nederland worstelt de Eredivisie NV met eenzelfde probleem. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft onlangs de achttien clubs uit het betaald voetbal te verstaan gegeven dat collectieve verkoop van de televisierechten met ingang van het seizoen 2003/2004 verboden is. Het huidige exclusieve contract met Canal Plus voor live-uitzendingen zou de consument benadelen.