ALKMAAR - AZ is woensdag voor het derde achtereenvolgende jaar doorgedrongen tot de derde ronde van de UEFA-beker. De Alkmaarders hadden aan een gelijkspel (2-2) tegen Slovan Liberec genoeg voor kwalificatie. Het laatste duel tegen FC Sevilla is over twee weken alleen nog belangrijk voor de groepswinst. De Spanjaarden hebben net als AZ zeven punten.

Bekijk video

De kwalificatie voor AZ kwam moeizaam tot stand. In de voorlaatste minuut maakte invaller Julian Jenner pas de 2-2. Hij stiftte de bal over doelman Marek Cech. Twintig minuten voor tijd had Gretar Steinsson AZ met een rake kopbal (1-1) al terug moeten brengen van een achterstand.

De Zeeuw

Dat AZ moeite had met de Tsjechen had enkele redenen. Belangrijk was dat de Alkmaarders het moesten doen zonder Demy de Zeeuw. De middenvelder kreeg rust van trainer Louis van Gaal. Ook Ryan Donk en Rogier Molhoek bleven wegens vermoeidheidsklachten buiten de selectie.

Door de afwezigheid van De Zeeuw lag een basisplaats voor Simon Cziommer voor de hand. De Duitser, die als vaste waarde aan het seizoen begon, is zover in de hiërarchie gedaald dat hij ook woensdag op de reservebank begon.

Aanvallend

Van Gaal koos voor een aanvallende tactiek. De drie spitsen, Shota Arveladze, Danny Koevermans en Moussa Dembélé, verschenen allen aan de aftrap. Met de strijdwijze maakte Van Gaal nog maar eens duidelijk dat AZ voor de winst speelde. De Alkmaarders willen als eerste in de groep eindigen om zo de vaak sterke tegenstanders uit de Champions League in de volgende ronde te ontlopen.

Vorig seizoen eindigde AZ achter Middlesbrough als tweede. Real Betis Sevilla, dat overkwam uit de Champions League, bleek vervolgens in de derde ronde te sterk. Groepswinnaars treffen automatisch een nummer drie uit een van de andere groepen in de UEFA-beker.

Slovan Liberec moest winnen om uitzicht te houden op een langer verblijf in Europa. De Tsjechische kampioen paste de strijdwijze echter niet aan en koos voor een zeer defensieve tactiek. AZ had voor rust grote moeite de verdedigingsmuur te doorbreken. De bal was constant in het bezit van de Noord-Hollanders, maar in de drukte rond het zestienmetergebied stokten de meeste aanvallen.

Hoekschop

Slovan bleek een stuk slagvaardiger. De ploeg van trainer Vitezlav Lavicka meldde zich voor rust drie keer bij doelman Khalid Sinouh. Een van die snelle counters leverde een doelpunt op. Aanvoerder Tomás Zápotocn kopte halverwege de eerste helft een hoekschop binnen: 0-1.

Niet veel later viel Sinouh geblesseerd uit. De doelman, die amper was hersteld van een bovenbeenblessure, liep een kuitkwetsuur op. De jonge Job Bulters verving hem. Bulters beleefde twee weken geleden een ongelukkig debuut tegen Feyenoord (3-2).

Jenner

Van Gaal greep aan het begin van de tweede helft in. Om het drukke centrum van Liberec te ontlopen, bracht hij rechteraanvaller Julian Jenner binnen de lijnen. AZ voerde de druk verder op en kreeg veel kansen. Uit een vrije trap van Stijn Schaars kopte Steinsson de gelijkmaker binnen. Ruim vijf minuten voor tijd bracht Petr Papousek Slovan via een afstandsschot opnieuw aan de leiding, maar Jenner zelf bekroonde zijn invalbeurt in de slotminuut met de belangrijke 2-2.

Door het resultaat behoudt AZ de ongeslagen status in Europese thuisduels. De Alkmaarders verloren 27 keer op rij niet. Het record is in handen van het Engelse Ipswich Town, dat 31 duels niet verloor.