ARNHEM - Afonso Alves bezorgde zijn club SC Heerenveen woensdag in het Gelredome met drie treffers de overwinning op Vitesse: 3-1. Vitesse was voor rust de betere ploeg en kwam ook op voorsprong door Fred Benson, maar na rust eiste Alves met een zuivere hattrick een hoofdrol voor zich op. SC Heerenveen klimt door de winst naar de zevende plaats in de eredivisie.

De competitiewedstrijd tussen beide middenmoters stond eigenlijk eind oktober op het programma, maar vanwege de concertreeks van Marco Borsato in het Gelredome was de wedstrijd uitgesteld.

Vitesse-trainer Aad de Mos stuurde opvallend genoeg dezelfde formatie als afgelopen weekeinde in de uitwedstrijd tegen FC Twente het veld in. Dus weer met vier aanvallers: Etienne Esajas, Anduele Pryor, Danko Lazovic en Fred Benson. In het verloren duel met FC Twente (2-0) ging dit niet naar de wens van De Mos, die al na een half uur twee van zijn spitsen naar de kant haalde. Toch gaf De Mos weer het vertrouwen aan zijn jonge aanvalskwartet.

Zijn collega Gertjan Verbeek had minder aanvallende ambities. De trainer van de Friezen gokte in zijn aanvalslinie op de snelheid van Lasse Nilsson en Afonso Alves.

Alves

De Braziliaan Alves, topscorer van de eredivisie, was het eerste kwartier de gevaarlijkste man in het Gelredome. Twee prachtige individuele acties van de lange spits stierven echter in schoonheid.

Alves was er na 25 minuten mede verantwoordelijk voor dat Vitesse op voorsprong kwam. Benson liep bij een hoekschop simpel weg uit de rug van de Braziliaan en kopte raak: 1-0.

Ook na rust eiste Alves een hoofdrol op. Nadat Lasse Nilsson al twee keer gevaarlijk was opgedoken voor het doel van Harald Wapenaar, wist Alves in de 56e minuut na een vloeiende een-twee met zijn Zweedse aanvalspartner wel het net te vinden. Vier minuten later was het wederom raak. De rolverdeling was exact dezelfde: voorzet van Nilsson, en het binnenkoppen van Alves.

De treffers van de Braziliaan kwamen hard aan bij Vitesse, dat helemaal de weg kwijt leek. In de slotfase maakte Alves zijn feestje helemaal compleet door een strafschop binnen te schieten, nadat hij zelf binnen het zestienmetergebied was gevloerd door invaller Ruud Knol.