AMSTERDAM - Na een serie van vier duels zonder overwinningen en slechts één doelpunt moet Ajax voorkomen dat de laatste maand van de eerste seizoenshelft het karakter van een lijdensweg krijgt. Espanyol vormt donderdag in de ArenA de eerstvolgende hindernis in de zoektocht naar vorm en vertrouwen.

Bekijk video: Ajax zonder Stam tegen Espanyol

De tweede club van Barcelona bekleedt op dit moment de veertiende positie op ranglijst. Espanyol heeft slechts twee van de twaalf competitiewedstrijden gewonnen. De Spanjaarden verloren ook nauwelijks. Ze speelden in eigen land maarliefst zeven keer gelijk.

Routinier Walter Pandiani uit Uruguay geldt als bekendste speler van Espanyol. Hij vormde in het verleden bij Deportivo la Coruna een succesvol aanvalskoppel met Roy Makaay.

Tegenstand

Espanyol stuit in de UEFA-beker op duidelijke mindere tegenstanders dan in eigen land. De formatie kende geen problemen met Sparta Praag en bleef Zulte-Waregem ook eenvoudig de baas. Een gelijkspel tegen Ajax volstaat voor een plaatsje bij de laatste 32 clubs van de UEFA-beker.

De Amsterdammers zijn pas bij een zege zeker van een eindklassering bij de beste drie ploegen van de groep. Bij een ander resultaat beslist de uitwedstrijd bij Zulte-Waregem over de recente toekomst van Ajax in het Europese voetbal.

Stam

Trainer Henk ten Cate kan in de belangrijke wedstrijd niet beschikken over misschien wel zijn twee beste spelers van dit seizoen. Jaap Stam ondervindt nog te veel hinder van een kneuzing in zijn bovenbeen. Urby Emanuelson is geschorst naar aanleiding van de rode kaart die hij vorige week in de uitwedstrijd bij Sparta Praag kreeg.

De hoofdtrainer van Ajax beseft dat zijn club de afgelopen dagen veel gezichtsverlies heeft geleden. De scheldwoorden van Kenneth Perez en Wesley Sneijder aan het adres van respectievelijk grensrechter Siebert en scheidsrechter Bossen hebben de club veel schade berokkend.

Kritiek

"We hebben veel kritiek gehad. Terechte kritiek maar ook onterechte kritiek", aldus Ten Cate woensdag. "Gelukkig zijn ook veel mensen ons blijven steunen. Alleen al voor die mensen moeten we tegen Espanyol goed presteren. Dit is echt een hele belangrijke wedstrijd voor Ajax. Hopelijk brengen we dit duel tot een goede einde. We willen graag op eigen kracht de volgende ronde van de UEFA-beker bereiken. Een goed resultaat geeft ook rust. Dat is wel lekker voor de komende wedstrijden in de competitie."

Ten Cate gunt waarschijnlijk Roger een basisplaats tijdens de ontmoeting met zijn oude werkgever. "Sommige spelers stijgen tegen hun oude clubs wel eens boven zichzelf uit", glimlachte de coach van Ajax. Roger krijgt waarschijnlijk de voorkeur boven Kenneth Perez. Hedwiges Maduro vervangt de geschorste Urby Emanuelson op het middenveld. De plaats van Jaap Stam centraal in de defensie wordt ingenomen door John Heitinga. George Ogararu start daarom als rechtsback.

Vermoedelijke opstelling Ajax:
Stekelenburg; Ogararu, Heitinga, Grygera en Vermaelen; Gabri, Maduro, Sneijder en Roger; Rosales en Huntelaar.