AMSTERDAM - Wie worden de opvolgers van Marja Vis en Gianni Romme als nationaleschaatskampioenen? En wie grijpen de vier deelnamebewijzen voor het EKAllround van begin januari in Heerenveen? Zaterdag begint met het NKAllround in Assen het weekend van de waarheid voor de nationale schaatstop.Zowel bij de heren als bij de dames is het razend spannend.

Favorieten bij de heren zijn onder anderen Gianni Romme en JochemUytdehaage. De regerend kampioen uit Brabant begon sterk aan het seizoen,maar kampte later met vormverlies waardoor hij zelfs kwalificatie op zijnfavoriete tien kilometer voor het WK-afstanden verprutste.

Uytdehaage

Uytdehaage is de kampioen van twee jaar geleden. De Nederlands Sportman vanhet Jaar uit Utrecht won vorig jaar zowel de Europese als de wereldtitelallround en greep bovendien twee maal goud en één maal zilver tijdens deOlympische Spelen. Dit jaar heeft hij naar eigen zeggen nog moeite om "hetknopje te vinden", maar op basis van zijn staat van dienst is Uytdehaage de absolute topfavoriet.

Outsider Verheijen

Carl Verheijen is een gevaarlijke outsider. De 27-jarige Hagenaar was op dekleine vierkamp voor de wereldbeker in Erfurt eerder dit seizoen besteNederlander met een tweede plaats achter de Amerikaan Derek Parra.

Oudgedienden Ritsma en Postma

Voor Rintje Ritsma en Ids Postma is het NK een laatste ijkpunt in de herfstvan hun carrière. Beide Friezen schreven de nationale allroundtitel in hetverleden twee maal op hun naam, maar moeten zich op 32-jarige en 28-jarigeleeftijd zien te plaatsen voor het EK om hun schaatsseizoen te redden. Beideoudgedienden lieten reeds weten er de brui aan te geven als dit schaatsseizoen geen succes oplevert.

Angenent

Voor Henk Angenent staan er in Assen andere dingen op het spel. DeElfstedentochtwinnaar van 1997,die in november nationaal kampioen werd op detien kilometer, rijdt op de stayersafstanden mee buiten mededinging krijgtde kans zich nogmaals te bewijzen op de langste langebaanafstand in verbandmet zijn mogelijke kwalificatie voor het WK-afstanden.

Thomas

Bij de dames rijdt Annamarie Thomas op haar oude dag weer als in haar jongejaren. De 31-jarige Emmeloordse was tijdens de kleine vierkamp voor dewereldbeker in Erfurt beste Nederlandse met een vierde plaats en maakte daarmee duidelijk nog altijd tot de absolute schaatselite van Nederland te behoren.

Groenewold

Naast Thomas azen Renate Groenewolden Marja Vis, de kampioene van vorig jaar, op de titel. Natuurlijk zijnWieteke Cramer en Sandra 't Hart, vorig jaar de nummers twee en drie, ookgevaarlijke outsiders. Barbara de Loor zegde op het laatste moment af voorhet NK omdat ze nog last heeft van een rugblessure.