MUNCHEN - Oud-voetbaltrainer Max Merkel is dinsdag op 87-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie woensdagochtend bevestigd. De geboren Wener was in de jaren 50 bondscoach van het Nederlands elftal.

In de jaren 60 werd hij zowel met 1860 München als FC Nürnberg landskampioen van Duitsland. In Spanje boekte hij met Atletico Madrid successen. Als speler kwam Merkel tot twee interlands: een voor Oostenrijk en een voor Duitsland. Na zijn trainersloopbaan werd Merkel columnist bij de Duitse krant Bild.

Legendarisch

De op 7 december 1918 geboren Merkel begon zijn actieve loopbaan in 1937 bij Rapid Wenen waar hij in 1954 ook zijn carrière afsloot. Tussendoor kwam hij ook uit voor de Wiener Sportklub en in Markersdorf. Zijn enige interland voor Duitsland speelde hij in 1939, voor Oostenrijk kwam hij in 1952 eenmalig uit.

In 1955 volgde hij Friedrich Donenfeld op als bondscoach van Oranje. In het voorjaar van 1956 boekte hij in Düsseldorf met Oranje een legendarische overwinning (1-2) op wereldkampioen Duitsland. Datzelfde jaar kreeg hij al weer ontslag na een conflict met zijn bazen.