ZEIST - Wesley Sneijder moet twee wedstrijden van Ajax toekijken. De middenvelder van de Amsterdamse club is woensdagochtend door de tuchtcommissie van de KNVB geschorst voor drie duels, waarvan één voorwaardelijk. De eis van de aanklager was dinsdagavond drie wedstrijden onvoorwaardelijk.

Bekijk video

Hij krijgt de straf wegens zijn opmerking 'tyfushond' aan het adres van scheidsrechter Ruud Bossen in het verloren duel tegen Sparta.

Sneijder gaat niet in beroep tegen de beslissing. Een woordvoerder van Ajax legde uit waarom Ajax de straf nu wel accepteert. "We willen af van deze hele situatie. Het is mooi geweest."

Sneijder ging maandag aanvankelijk niet akkoord een schikkingsvoorstel van twee duels schorsing. De aanklager betaald voetbal eiste dinsdagavond vervolgens een straf van drie duels schorsing. De tuchtcommissie bracht die sanctie woensdag terug tot twee duels waarop Sneijder alsnog akkoord ging.

Bossen toonde hem zondag de rode kaart. Sneijder mist nu de thuisduels tegen Willem II en AZ.

Ten Cate

Ajax-trainer Henk ten Cate is vrijgesproken door de tuchtcommissie. Ten Cate noemde Bossen in het duel tegen Sparta een aantal malen een moraalridder. De tuchtcommissie oordeelde woensdag dat het herhaaldelijk maken van aanmerkingen op de leiding onvoldoende is gebleken.

De eis tegen Ten Cate was een boete van 500 euro en een voorwaardelijke schorsing van één wedstrijd. Bossen verklaarde dinsdag op de zitting dat het wegzenden van Ten Cate het gevolg was van een optelsom van gedragingen van de trainer.