ZEIST - De aanklager betaald voetbal heeft dinsdagavond een hogere straf tegen Wesley Sneijder geëist. De middenvelder van Ajax hangt geen onvoorwaardelijke schorsing van twee maar drie duels boven het hoofd. De tuchtcommissie van de voetbalbond KNVB doet woensdagochtend voor elf uur uitspraak.

Ajax speelt de komende drie wedstrijden tegen Willem II, AZ en Excelsior. Henk ten Cate moet nog steeds rekening houden met een geldboete van 500 euro en een voorwaardelijk schorsing van een wedstrijd. De aanklager handhaafde de strafeis tegen de trainer van Ajax.

Sneijder zou arbiter Bossen afgelopen zondag tijdens de uitwedstrijd tegen Sparta voor tyfushond hebben uitgemaakt. Hij ontkent dat. Ten Cate noemde de scheidsrechter een moraalridder.

"Ik heb niet arbiter Bossen maar tegenstander Jeffrey Vlug uitgescholden", benadrukte Sneijder op de zitting. "Dat is niet netjes maar dat is iets anders dan de scheidsrechter uitschelden. Ik wil een ding recht zetten. Ik schaam me voor het gegegeven dat ik de tegenstander tyfushond heb genoemd."

Steun

De middenvelder kreeg steun van trainer Ten Cate. "Ik geloof dat ik een beetje verkeerd ben begrepen", sprak de oefenmeester van Ajax. "Ik praat het taalgebruik van Sneijder absoluut niet goed. Je hebt twee Henk ten Cates. De een is vader van drie dochters en heeft echt wel normen en waarden. De ander is voetbaltrainer en weet wat er op het veld is geroepen. Helaas blijft het dan niet bij tyfushond."

Scheidsrechter Bossen bleef volhouden dat Sneijder niet Spartaan Vlug had uitgescholden. "Wesley had het duidelijk tegen mij. Dat weet ik zeker. Ik was heel boos en heb meteen de rode kaart getrokken."

Ten Cate: "De arbiter liegt. Hij heeft mij al voor de rust uitgelegd dat Wesley tegenstander Vlug had uitgescholden. Daarom noemde ik hem moraalridder. Helaas gebeurt dat namelijk vaker op een voetbalveld. Iedere speler weet dat. Daarom noemde ik hem een moraalridder."

Verklaringen

Sneijder en Ten Cate kregen tijdens de zitting van de tuchtcommissie behalve van hun ploeggenoten Urby Emanuelson en Jaap Stam ook steun van vierde arbiter Reinold Wiedemeyer en teammanager Kevin Valkenburg van Sparta. Behalve de twee spelers van Ajax legden ook deze laatste twee personen enigszins ontlastende verklaringen voor Ten Cate en Sneijder af.

Valkenburg: "Ik kreeg de indruk dat Sneijder het tegen Vlug had. Dat wilde ik ook hier verklaren maar na een nachtje slapen weet ik het niet helemaal zeker meer."

"Ik heb Ten Cate in de eerste helft de arbiter niet herhaaldelijk horen beledigen", sprak Wiedemeyer scheidsrechter Bossen tegen. "Ten Cate heeft mij ook niet beledigd." De aanklager betaald voetbal was echter niet te vermurwen. "Ik blijf bij mij mening en ik verhoog de strafeis voor Sneijder met een duel."