ALKMAAR - Als Theo Bos straks in Peking verliest, is hij verslagen door een betere renner. Dat zei Charles van Commenée dinsdag bij de presentatie van Bos' nieuwe door fietsenfabrikant Koga in samenwerking met TNO en DSM ontwikkelde fiets. Over materiaal en begeleiding heeft de wereldkampioen sprint niets meer te klagen.

De technisch directeur van NOCNSF was in Alkmaar present bij de voorstelling van de baanploeg voor het komende seizoen. Blikvanger was uiteraard Bos, die vol trots het prototype van zijn nieuwe karretje demonstreerde. "Dit is de beste fiets waarop ik ooit gezeten heb." In Peking wil hij in 2008 bij de Olympische Spelen de kroon op zijn loopbaan zetten.

Na de Spelen van Athene is Bos de samenwerking met Koga aangegaan. De bedoeling was duidelijk en ambitieus. "We wilden de beste baanfiets van de wereld ontwikkelen." Tonnen werden geïnvesteerd, Bos sprak uitvoerig met wetenschappers en testte veelvuldig in windtunnels.

Pedaalslag

Het resultaat, de Kimera, heeft een zadel geïntegreerd in het frame en weegt 6,8 kilogram, lichter mag niet van de internationale wielrenunie UCI. "De winst zit erin dat hij zo stijf mogelijk is", legde Bos uit. "Elke pedaalslag moet 100 procent een voorwaartse beweging opleveren. Er mag niets verloren gaan."

Ongelooflijk

Bos was haast sprakeloos geweest bij de eerste testen. "Het was ongelooflijk, het is echt een superstrakke fiets. Hij is gewoon perfect op de punten die ik heb aangegeven."

Nu is het wachten op de eerste wedstrijd. De wereldbeker in Moskou, half december, komt te vroeg, vindt Bos. "Bovendien wil ik een belangrijke wedstrijd niet als test gebruiken. Deze fiets moet eerst nog een paar keer op zijn donder krijgen." Het plan is dat de première begin januari in Rotterdam bij de Masters, de sprintwedstrijden tijdens de zesdaagse, plaatsvindt.

Prototype

Bos reed even een rondje op de fiets, gadegeslagen door zijn teamgenoten voor wie ook nieuw materiaal is ontwikkeld, iets minder geavanceerd. Maar Bos is straks het mannetje, dat wist hij dinsdag al zeker. "Al moet je altijd zien hoe zo'n fiets zich in een wedstrijd gedraagt."

"Het is nu nog een prototype, maar in grote lijnen gaat de fiets er zo uitzien. Ja, de concurrenten zullen er van op kijken. Dat weet ik zeker. We liggen nu eindelijk eens een keer voor waar we normaal een land zijn dat achter de anderen aanloopt."

In Bordeaux reed hij dit voorjaar bij de WK nog tegen olympisch kampioen Ryan Bayley. "We hadden vrijwel dezelfde fiets. Het was mooie, eerlijke sport." Met een grijns: "Daar stappen we nu van af."