RIJSWIJK - Het Oranje-team met de jeugdige motorcoureurs Joey Litjens en Hugo van den Berg is van de baan. De Italiaanse motorenfabrikant Aprilia weigert bij nader inzien Van den Berg een 125-cc machine te leveren voor het WK-seizoen 2007 als hij gaat samenwerken met een 'concurrent' van Honda.

Begin oktober werd de Oranje-gedachte in de wegracerij gelanceerd door Arie Molenaar, eigenaar van het Molenaar Racing Team, en Henk van den Berg namens het Varenhof Racing Team.

Zowel Honda als Aprilia maakte aanvankelijk geen bezwaar tegen dit initiatief van 'twee geloven op een kussen'. Tijdens de Grand Prix van Valencia eind vorige maand kwamen de Italianen daarvan terug.

Gesprekken om hen op andere gedachten te brengen zijn nu definitief mislukt. Beide Nederlandse GP-talenten moeten komend jaar onafhankelijk van elkaar door, al zal er wel overleg blijven. Molenaar moet op zoek naar een tweede rijder, Van den Berg naar een team.

Domper

"Arie Molenaar en ik balen gigantisch van deze situatie. Denk je eindelijk alles in een vroeg stadium voor elkaar te hebben en dan volgt deze domper", reageerde Henk van den Berg teleurgesteld. "Aprilia stelt geen motor ter beschikking in deze constructie."

"Voor beiden is een overstap naar een ander merk op dit moment geen optie zodat we komend seizoen niet als een team door het leven kunnen gaan. Dat is vreselijk spijtig. We wilden voor verscheidene jaren de basis leggen voor de toekomst van zowel Hugo als Joey, maar ook voor de doorstroming van toekomstige Nederlandse talenten naar grandprixniveau."