DEN BOSCH - Michael Boogerd is maandagavond in Den Bosch voor de vijfde keer in zijn loopbaan uitgeroepen tot wielrenner van het jaar. De oud-renners verenigd in de Club 48 en lezers van het blad Wieler Magazine verkozen de Hagenaar boven baanwielrenner Theo Bos en de dit jaar op de weg debuterende Maarten Tjallingii.

Bij de vrouwen was de titel zoals verwacht voor Marianne Vos. De pas 19-jarige renster uit Babyloniënbroek werd dit jaar zowel in het veld als op de weg Europees- en wereldkampioene. Chantal Beltman en Suzanne de Goede waren de andere genomineerden.

Sebastian Langeveld werd gekozen tot de belofte van het jaar. Bart Brentjens was welhaast traditiegetrouw de beste in de offroad-categorie.

Sterk seizoen

Boogerd werd met de Gerrit Schulte Trofee beloond voor een sterk seizoen, waarin met name de nationale titel, een derde plaats in de Amstel Gold Race en een vijfde stek in Luik-Bastenaken-Luik opvielen. Ook reed de Rabo-renner een sterke Ronde van Frankrijk, waarin hij tot twee keer toe een toptienklassering wist te behalen in een zware bergetappe.

Die prestaties maakten bij de kiezers meer indruk dat de twee wereldtitels die Theo Bos in Bordeaux op de baan veroverde. Voor de baanrenners is geen aparte prijs beschikbaar. Troost voor Bos is wellicht dat hij een kanshebber is voor de titel sportman van het Jaar.

Maarten Tjallingii verdiende zijn nominatie onder andere op basis van zijn etappe- en eindzege in de Ronde van België. De 29-jarige Arnhemmer stapte afgelopen jaar definitief over van het mountainbiken naar de weg.