ZEIST - Ajacied Wesley Sneijder heeft maandag het schikkingsvoorstel van de openbaar aanklager betaald voetbal afgewezen. De international is het niet eens met een schorsing van drie duels waarvan één voorwaardelijk voor zijn rode kaart in de wedstrijd zondag bij Sparta (3-0).

Volgens de aanklager heeft Sneijder zich schuldig gemaakt aan het gebruiken van grove of beledigende taal tegen scheidsrechter Ruud Bossen. Volgens de arbiter schold de middenvelder hem uit voor 'tyfushond'. Sneijder zei na afloop dat zijn verwensing voor een Spartaan was bedoeld.

Ten Cate

Ook Ajax-trainer Henk ten Cate, die in de rust van het duel in Rotterdam naar de tribune werd verwezen wegens aanmerkingen op de leiding, heeft het schikkingsvoorstel van de aanklager niet geaccepteerd. De Amsterdamse coach kreeg een onvoorwaardelijke geldboete van 500 euro en een wedstrijd voorwaardelijk 'aangeboden', met een proeftijd van een jaar, om als trainer-coach te mogen fungeren.

Moraalridder

Volgens Bossen waren zondag bij Sparta ook de opmerkingen van Ten Cate onacceptabel. De coach van Ajax liet na afloop weten dat hij de scheidsrechter slechts twee keer voor 'moraalridder' had uitgemaakt.

Het is nog niet bekend wanneer de tuchtcommissie van de KNVB beide strafzaken in Zeist behandelt.

Koorknapen

Ajax zelf ziet geen enkele reden voor disciplinaire maatregelen tegen middenvelder Wesley Sneijder of trainer Henk ten Cate. Het bestuur van de Amsterdamse club staat zelfs volledig achter het duo.

"We zijn geen koorknapenvereniging", liet voorzitter John Jaakke maandag in het Radio 1 Journaal weten. "We doen aan topsport, aan topvoetbal op het allerhoogste niveau. Dat gebeurt op het scherpst van de snede. Daarbij wordt wel eens wat gezegd. Het is straattaal, ja, die we als Ajax niet toejuichen en die misschien ook niet op een voetbalveld thuishoort. Maar het gebeurt overal, Ajax is hierin geen uitzondering."

Perez

De KNVB heeft ook actie ondernomen in de zaak-Perez. De Deense middenvelder van Ajax schold vorige week in de thuiswedstrijd tegen FC Twente (1-1) grensrechter Siebert uit voor 'kankerneger'. Nadat zijn verbale wangedrag in de media was verschenen, bood Perez uitgebreid zijn excuses aan.

De KNVB heeft niettemin als werkgever van Siebert de videobeelden van de kwalijke uitlatingen van de Ajacied bij de aanklager betaald voetbal neergelegd. Na een onderzoek zal de aanklager een schikkingsvoorstel aan Perez voorleggen.