MOSKOU - Zaterdag stond Claudia Pechstein met de bloemen in haar hand, toen ze plots zag hoe Gretha Smit in de B-groep haar tijd op de vijf kilometer nog verbeterde. Een dag later herhaalde Kurt Wubben die stunt.

De 34-jarige bouwkundig tekenaar uit Pijnacker, die uitkwam in de B-divisie, dook bij de wereldbeker-wedstrijd over 10.000 meter onder de beste tijd van de A-groep.

Onvoorstelbaar

Kortom, de Nederlandse schaatsers sloegen tijdens de WB-races in Moskou toe vanuit de B-groep. Smit noteerde op de 5000 meter een tijd van 7.01,25 en was daarmee ruim drie tellen rapper dan Pechstein.

Wubben liet op de tien kilometer - tot zijn eigen verbazing - de klokken stilstaan na 13.14,31 en was daarmee sneller dan de Italiaan Enrico Fabris die met een tijd van 13.14,94 de A-groep had gewonnen.

"Dat is toch onvoorstelbaar", reageerde Wubben, die zijn persoonlijk record met 49 seconden aanscherpte. "Niet slecht voor zo'n koekenbakker die alleen maar marathonnetjes rijdt."

Koss

Aanvankelijk mocht de Zuid-Hollander niet eens deelnemen aan de WB-ontmoeting. Omdat Sven Kramer zich afmeldde, kreeg Wubben toch toestemming om naar de Russische hoofdstad reizen.

Nadat Fabris en olympisch kampioen Bob de Jong hun rondjes in het hoofdprogramma hadden gereden, mocht de marathonschaatser zijn debuut maken in het wereldbekercircuit.

"Ik keek enorm tegen mannen als Fabris en De Jong op", sprak Wubben. "Daarom heb ik me niet op hun tijd gericht, maar besloot ik weg te gaan op een schema van 13.30. Dat leek me wel een mooie tijd, omdat Johan Olav Koss daarmee in 1994 olympisch kampioen werd."

32-ers

Wubben wilde eigenlijk 32-ers schaatsen, maar merkte tot zijn verbazing dat bondscoach Wopke de Vegt steeds aangaf dat hij een 31-er reed. Halverwege de race klokte hij zelfs 30-ers, waardoor de TNT-rijder het schema van Fabris benaderde.

"Het was voor mij een nadeel dat ik in een kwartet moest starten", zei Wubben. "Ik heb al die mannen een paar keer ingehaald, dat was niet ideaal." Zijn eindtijd bleek uiteindelijk een fractie scherper dan de winnende tijd van Fabris in de A-groep. "Nou, ik heb mijn uitverkiezing in elk geval waargemaakt."

Blessures

De prestatie van Gretha Smit kwam niet helemaal onverwacht. De schaatsster liet in het verleden vaak genoeg zien over exceptionele kwaliteiten te beschikken, maar werd de afgelopen seizoenen tegengewerkt door blessures en ziektes.

Met haar zege in Moskou maakte de voormalig bloemenverkoopster duidelijk dat ze op de weg terug is. "Ik ben enorm blij met deze race", sprak Smit, die Pechstein drie tellen voorbleef. "Ik doe weer mee."

Wennemars

Iemand die al wekenlang op het hoogste niveau meedoet is Erben Wennemars. De Zwollenaar bevestigde zijn goede vorm door de 1500 meter te winnen. Hij bleef olympisch kampioen Fabris voor, waardoor de pupil van Gerard Kemkers zijn voorsprong op de Italiaan in de wereldbekerstand uitbreidde naar 40 punten.

Wennemars deelde opnieuw zijn race goed in, waardoor hij ook in de slotfase genoeg krachten overhield. "Ik reed vaak een hele goede eerste 700 meter en dan was het beste er af. Op deze manier kom ik een stuk verder", besefte de voormalig sprintwereldkampioen.

Hij boekte in Moskou zijn 23e wereldbekerzege en passeerde daarmee Gianni Romme. De TVM-schaatser moet nu alleen Rintje Ritsma nog voor zich dulden qua aantal WB-overwinningen. De Fries was 29 keer succesvol. "Dat gat met Rintje is nog groot. Om hem in te halen, moet ik nog wel even doorgaan met schaatsen."