ROTTERDAM - Trainer Henk ten Cate van Ajax legde zondagmiddag de schuld van de zware nederlaag bij Sparta (3-0) vooral bij scheidsrechter Ruud Bossen. "Ik kan mijn spelers weinig verwijten", sprak hij na de vierde wedstrijd op rij zonder zege.

"De arbiter heeft deze wedstrijd nadelig beïnvloed. Heel triest allemaal. Kunnen scheidsrechters ook worden geschorst?" Ten Cate doelde op de rode kaart die Bossen in de dertiende minuut aan Wesley Sneijder gaf.

De middenvelder van Ajax was even daarvoor door Jeffrey Vlug naar de grond gewerkt. Sneijder haalde verhaal bij de Spartaan en kreeg daarvoor eerst de gele kaart.

"Daarna keek Sneijder mij recht in de ogen", legde scheidsrechter Bossen na de wedstrijd uit. "Hij noemde mij tyfushond. Dat kan ik niet accepteren. Ik heb hem toen weggestuurd. Ik hoefde daar niet lang over na te denken."

Kwetsend

Sneijder ontkent dat hij Bossen heeft uitgescholden. "Ik heb dat tegen die speler van Sparta geroepen. Dat kunnen veel mensen bevestigen. Het is misschien geen net woord maar ik heb ook wel eens dingen gehoord die wel heel erg kwetsend zijn. Ik ga deze rode kaart aanvechten."

Ten Cate wilde het gedrag van Sneijder niet goedpraten. "Ik ben een man van normen en waarden. Maar ik weet ook dat sommige scheldwoorden in de grote steden gewoon straattaal zijn geworden. Dingen als tyfushond worden heel vaak in het veld geroepen."

"Scheidsrechters trekken daar nooit meer een rode kaart voor. Doen ze dat consequent wel, dan eindigt iedere wedstrijd met vijf spelers tegen vijf spelers."

Liegt

Ten Cate: "Scheidsrechter Bossen liegt wanneer hij zegt dat Sneijder hem heeft uitgescholden. Dat weet hij ook. Bossen heeft aan mij en Jaap Stam verteld waarom hij de rode kaart trok. Hij vond dat er deze week al te veel was gebeurd. Hij doelde op het gedrag van Kenneth Perez vorige week tijdens de wedstrijd tegen FC Twente."

Perez schold tijdens die wedstrijd een grensrechter uit voor "kankerneger." "Dat is ontoelaatbaar", vindt Ten Cate.

"Kenneth heeft daarvoor een boete gekregen. Hij heeft ook zijn excuses gemaakt. Scheidsrechter Bossen ziet het gedrag van Sneijder niet los van de opmerking van Perez. Dat is slecht. Al vind ik het wel jammer dat twee spelers van ons in opspraak raken vanwege scheldwoorden. Dat is niet goed voor Ajax."

Tribune

Ten Cate werd zelf in de rust naar de tribune verwezen. "Weet je waarom?", aldus de trainer van Ajax. "Ik heb hem tot twee keer toe moraalridder genoemd. Is dat nu zo'n erg scheldwoord? Volgens mij hebben onze supporters de scheidsrechter erger uitgescholden."

"Voor die spreekkoren had hij de wedstrijd moeten staken. Hij had ook Heitinga voor het veroorzaken van die strafschop een tweede gele kaart moeten geven. Scheidsrechter Bossen was alleen maar aan het marchanderen. Ik vind dat heel kwalijk. Ik kan mijn spelers weinig verwijten. Ze moesten weer met tien man voetballen. Ze waren doodmoe."