NIJMEGEN - Feyenoord bleek zondag bij NEC hardleers. De ploeg van coach Erwin Koeman dacht in Nijmegen op halve kracht een maximaal resultaat te behalen. Dat moest natuurlijk wel mis gaan aan Rotterdamse kant: 4-1. Het was de eerste uitglijder in de eredivisie na vijf overwinningen op rij.

Feyenoord maakte eerder deze maand in de bekerwedstrijd bij RKC Waalwijk een soortgelijke fout (3-2). Ook toen had enige gemakzucht bezit genomen van de ploeg na drie opeenvolgende overwinningen in de competitie. In Nijmegen, waar oud-Feyenoorder Mario Been als trainer van NEC de drie punten dankbaar aanvaardde, bleek eens te meer dat zonder juiste instelling Feyenoord nog steeds een middelmatig elftal heeft.

De laatste vier treffers vielen in de laatste tien minuten, toen Feyenoord volledig van slag was. Patrick Pothuizen haalde in de extra tijd met een eigen doelpunt de Rotterdamse nul van het bord.

Rust

Feyenoord trad in Nijmegen aan zonder Theo Lucius. De aanvoerder had van Koeman eindelijk rust gekregen. De Brabander, een van de belangrijkste pionnen in de Rotterdamse ploeg, speelde de afgelopen weken steeds met medicijnen om de pijnscheuten van zijn slepende liesblessure te onderdrukken.

Na het UEFA-bekerduel donderdag met Blackburn (0-0) bleek het niet langer verantwoord Lucius voor de wedstrijd in Nijmegen opnieuw kunstmatig te prepareren. Koeman hoopt dat zijn aanvoerder donderdag in en tegen Nancy weer van de partij kan zijn. Bij absentie van Lucius fungeerde Serginho Greene als aanvoerder.

Timothy Derijck kreeg als verdedigende middenvelder opnieuw een kans van Koeman in het Rotterdamse basisteam. Bijna heel Feyenoord viel tegen in Nijmegen. Doelman Henk Timmer was de beste man bij de bezoekers. Dankzij de tweede keeper van Oranje kon de lauwe ploeg van Koeman nog wel met 0-0 gaan rusten.

Denneboom

Timmer redde fraai op twee doelpogingen van Holman, die de gevaarlijkste spits was van NEC. Ook Romano Denneboom toonde bij de thuisploeg de nodige dadendrang.

De 25-jarige aanvaller kreeg de voorgaande dagen kritiek van trainer Been en van de Nijmeegse clubleiding wegens zijn aanhoudende geflirt met Willem II, dat hem in de winterstop zou willen overnemen. NEC liet weten (voorlopig) niet over een overgang te willen praten. De gevreesde spreekkoren tegen 'verrader' Denneboom bleven zondag in Nijmegen uit.

Daadkracht

Feyenoord toonde aanvallend veel te weinig slag- en daadkracht. In de 54e minuut brak Holman het saaie duel open. De voormalige speler van Excelsior bekroonde een knappe solo met een bekeken schot in de verre hoek, 1-0. De Nijmeegse voorsprong was verdiend.

Kort voor het openingsdoelpunt hield Timmer met een geweldige reflex verdediger Peter Wisgerhof van scoren af. Met Pierre van Hooijdonk en Ali Boussaboun als verse aanvallers maakte Feyenoord in de slotfase tevergeefs jacht op de nauwelijks verdiende gelijkmaker.

Het ontketende NEC, dat pas tien keer had gescoord in de eredivisie, profiteerde van alle wanorde bij de Rotterdammers en liep dankzij treffers van invaller Chris Eagles, Dominique Kivuvu en Andrzej Niedzielan weg naar een ongekende score: (4-0). Om het afsluitende eigen doelpunt van Pothuizen kon het dik tevreden Nijmeegse publiek smakelijk lachen. Het vernederde Feyenoord niet.