ROTTERDAM - Gefrustreerd over het slechte optreden van de laatste weken verloor Ajax zondagmiddag de aansluiting met koploper PSV. Na de afgang bij Sparta (3-0) is het verschil inmiddels opgelopen tot zes punten in het voordeel van de kampioen uit Eindhoven.

Bekijk video

Misschien nog wel erger dan de achterstand op PSV is de vormcrisis waarin Ajax is beland. Na een serie van elf gewonnen duels op rij krijgen de Amsterdammers de laatste weken nauwelijks meer kansen. Logisch resultaat van het gebrek aan mogelijkheden is het ene winstpuntje dat Ajax in de laatste drie competitieduels bij elkaar sprokkelde. De bekerwinnaar maakte in de laatste vier duels slechts één doelpunt.

De frustraties bij Ajax zijn na de nederlaag tegen PSV van twee weken geleden hoog opgelopen. Het was eerst trainer Henk ten Cate die uitgebreid toelichtte waarom zijn ploeg nooit als de kampioen uit Eindhoven kan spelen. Ajax moet in de ogen van de oefenmeester altijd dominant en aanvallend voetballen.

Schoonheid

In de ogen van Ten Cate laat PSV het resultaat te veel boven de schoonheid van het spel prevaleren. Het verbaast de oefenmeester van Ajax ook dat de club uit Eindhoven zo veel complimenten krijgt.

Trainer Ronald Koeman merkte vervolgens op dat ze bij Ajax beter naar zichzelf kunnen kijken. "Ik heb het duel tussen Sparta Praag en Ajax gezien", stelde de coach van PSV. "Zo sprankelend was dat allemaal niet."

Niet alleen Ten Cate kan zijn teleurstelling over het mindere spel van Ajax moeilijk verkroppen. Kenneth Perez schold vorige week tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Twente de grensrechter uit voor "kankerneger". De Deen excuseerde zich voor zijn gedrag en mocht van trainer Ten Cate tegen Sparta beginnen.

Sneijder

Niet Perez maar clubtopscorer Wesley Sneijder verloor zijn beheersing toen hij in de dertiende minuut onderuit werd gehaald door Spartaan Jeffrey Vlug. De middenvelder kreeg eerst een gele kaart van scheidsrechter Ruud Bossen omdat hij te nadrukkelijk verhaal ging halen bij zijn tegenstander. Hij kreeg vervolgens de rode kaart omdat hij de arbiter uitschold.

Ten Cate wond zich zo op over de verwijdering van Sneijder dat hij tijdens de rust naar de tribune werd verwezen. Ajax stond op dat moment al op achterstand omdat Yuri Rose een uitstekende voorzet van Edwin van Bueren langs doelman Maarten Stekelenburg kopte: 0-1.

Gabri

Ajax verloor de hoop op een inhaalrace toen de gelouterde Gabri in de zestigste minuut opzichtig in de fout ging. De Spanjaard verdedigde zo slecht uit dat John Heitinga Spartaan Rachid Bouaouzan alleen met een overtreding van het scoren kon beletten.

Scheidsrechter Bossen wees terecht naar de strafschopstip. Heitinga mocht van geluk spreken dat de arbiter geen gele kaart trok. De rechtsback had namelijk al een prent op zak. Sjaak Polak benutte de strafschop onberispelijk.

Op weg naar de derde competitiezege op rij maakte Sparta in de slotfase dankbaar van de gelegenheid gebruik om Ajax nog erger te vernederen. Invaller Haris Medunjanin werkte een vrije trap prachtig langs doelman Stekelenburg. Pas zes minuten later mochten de tien overgebleven spelers van Ajax het speelveld van het Kasteel verlaten. Ze deden dat met het schaamrood op de kaken.