EINDHOVEN - Ronald Koeman kon het niet nalaten om na de overtuigende zege op FC Utrecht (5-0) vilein op te merken dat er "voorlopig weer wat mondjes zijn gesnoerd". De coach van PSV ergert zich al weken aan de kritiek - voornamelijk afkomstig uit Alkmaar en Amsterdam - op het spel van zijn ploeg.

Inmiddels is zijn de kritische kanttekeningen bij het spel van PSV - dat saai en vooral resultaatgericht zou zijn - ook een onderwerp geworden in de spelersgroep van de landskampioen. Koeman: "We praten daar intern wel eens over ja. Maar we liggen er ook weer niet wakker van. Maar het stoort soms."

Koeman zei het niet met zoveel woorden, maar vooral de kritiek van Ajax-trainer Henk ten Cate bevalt hem niet. De Amsterdamse coach heeft de laatste weken al enkele keren gezegd dat Nederlands voetbal vernieuwend en innovatief moet zijn om op langere termijn te kunnen overleven. De manier waarop PSV voetbalt - vanuit een gedegen organisatie - vindt hij niet vernieuwend genoeg.

Norm

Ten Cate vindt dat de norm waaraan Nederlands voetbal moet voldoen vervaagd. Hij noemt daarbij het spel van PSV steevast als voorbeeld. Koeman daarover: "We hebben donderdag allemaal de wedstrijd van Ajax tegen Sparta Praag gezien toch? Meer hoef ik dan toch niet te zeggen. Hij kan dan wel allerlei luchtballonnetjes oplaten over aantrekkelijk voetbal, maar daar prik ik zo doorheen."

Ajax speelde donderdag in Praag met twee spitsen. Nadat Emanuelson al snel in de eerste helft een rode kaart kreeg, haalde Ten Cate Klaas-Jan Huntelaar naar de kant. Daarna sleepte de Amsterdamse ploeg met defensief voetbal een doelpuntloos gelijkspel uit het vuur.

Koeman: "Bij PSV vinden we resultaat belangrijk. Natuurlijk heb ik het liefst wedstrijden zoals zaterdag tegen FC Utrecht. We speelden fantastisch voetbal. Echt heel goed. Maar dat kan niet altijd."

Koeman stipte de duels tegen Ajax (1-0) en AZ (3-1) aan. PSV won beide wedstrijden, maar de trainers van die clubs, respectievelijk Ten Cate en Louis van Gaal waren na afloop van die duels niet onder de indruk van PSV. "Tegen Ajax was het misschien niet altijd even goed, maar je wint daar wel. Tegen AZ speelden we eerste helft echt veel beter. Daar hoort dan geen kritiek bij."