TILBURG - Willem II heeft zaterdagavond in een wedstrijd die in de eerste helft even ontaardde in een ordinaire veldslag gewonnen van RKC Waalwijk (3-1). De Brabantse derby werd na een half uur spelen ontsierd door een massale vechtpartij. Excelsior pakte groots uit tegen Heracles: 6-1.

Aanvoerder Iwan Redan van Willem II kreeg de rode kaart, kort na de rust werd ook RKC'er Virgilio Teixeira met zijn tweede gele kaart van het veld gestuurd.

Beide ploegen kenden vooraf statistieken om niet bijster trots op te zijn. Willem II had de meest gepasseerde verdediging, meer dan twee tegentreffers gemiddeld per wedstrijd. RKC was de minst productieve ploeg, met slechts tien doelpunten op het conto. Maar voor het gedrag op het veld moesten de spelers aan beide kanten zich ditmaal nog het meest schamen.

Bobson zette de thuisclub al na vijf minuten op voorsprong. Hij strafte een fout van Mulder af. Nadat scheidsrechter Kuipers na een handsbal van Valencia de bezoekers een strafschop had onthouden, verdubbelde weer Bobson net binnen het half uur de marge.

Akelige wanvertoning

Hij had geen oog voor de geblesseerd geraakte Fung-a-Wing, waarop de spelers van RKC in woede ontstaken. Er volgde een akelige wanvertoning waarbij niet langer de voeten, maar de vuisten werden gebruikt. Redan werd als aanstichter van het kwaad aangemerkt, hij kreeg rood waar meer kaarten van die kleur denkbaar waren geweest.

RKC was onmachtig met een man meer gevaar te stichten. Bij de bezoekers is het zelfvertrouwen ver beneden peil, alleen doelman Van Dijk haalt bijna wekelijks een voldoende. Nadat Teixeira vijf minuten in de tweede helft ook mocht inrukken en de numerieke verhoudingen binnen de lijnen waren hersteld, koesterden zij even de hoop terug te keren in de wedstrijd. Van de Haar gaf na voorbereidend werk van invaller Remacle de bal het laatste tikje.

RKC drong nog even aan op jacht naar de gelijkmaker, maar Reuser, Fuchs en Van de Haar mikten onscherp. In de slotminuut maakten de twee Tilburgse invallers Van der Struijk en Den Ouden eendrachtig de 3-1, de eerste kreeg de treffer op zijn naam.

Excelsior

Excelsior heeft zaterdag in de Eredivisie een 6-1 thuisoverwinning geboekt op Heracles Almelo. De Tukkers kwamen via Everton nog wel op voorsprong, maar Andwélé Slory, Jos van Nieuwstadt, Luigi Bruins, Sebatiaan Steur en Giulliano Grot zorgden ervoor dat de drie punten in Rotterdam bleven.

Excelsior klimt naar de tiende plaats op de ranglijst.