EINDHOVEN - Al weken proberen trainers in de Nederlandse eredivisie een manier te vinden om PSV te bestrijden. Ook Foeke Booy, oefenmeester van FC Utrecht, bedacht een tactisch meesterplan, dat echter in alle opzichten faalde. PSV wandelde daardoor eenvoudig naar een riante overwinning: 5-0.

Oefenmeesters van Nederlandse opponenten zitten er na afloop van een wedstrijd tegen de landskampioen vaak murw gebeukt bij. De trainers doen er alles aan om het schier onverslaanbare PSV in eigen huis punten af te snoepen. Dat lukt maar heel zelden. De laatste keer dat de ploeg een eredivisiewedstrijd in Eindhoven verloor dateert van bijna twee jaar geleden. Op 18 december 2004 won Roda JC met 0-2.

Booy probeerde een tactische variant. Hij besloot slechts drie verdedigers op te stellen, waardoor hij op het middenveld een 'mannetje' overhield. De coach hoopte daardoor een overwicht op het middenveld te creëren. PSV liet zich echter niet van de wijs brengen door de vondst van Booy. Sterker, PSV had met 75 procent balbezit in de eerste helft verreweg het beste van het spel.

Tussendoortje

Voor PSV was het duel met FC Utrecht op het oog niet meer dan een tussendoortje in een periode die bolstaat van de wedstrijden. De Eindhovenaren spelen vaak twee duels per week door hun beslommeringen in de Champions League en de nationale beker. Woensdag verloor PSV nog van Liverpool (2-0).

Het spel van PSV oogde daardoor de laatste weken soms wat blasé, iets waar trainer Koeman zich nogal aan ergerde. Tegen FC Utrecht was daar geen sprake van. PSV voetbalde ondanks het drukke programma fris en gretig en liep daardoor voor de pauze al uit naar 3-0.

De goals in het Philips Stadion waren in de meeste gevallen van fabelachtige schoonheid. Jefferson Farfan schoot vlak voor rust een vrije trap met 91 kilometer per uur achter doelman Michel Vorm. Vanaf de rand van het strafschopgebied krulde hij de bal met uiterste precisie in de kruising.

De Peruviaan stond ook aan de basis van het openingstreffer. Hij draaide een corner scherp voor het Utrechtse doel. Aanvaller Robin Nelisse was zo verrast dat hij in eigen doel schoot. Tussen die twee goals in scoorde ook Ibrahim Afellay. Ook dat doelpunt was prachtig. Hij ontving de bal van Arouna Koné, bedacht zich geen moment en schoot met links in de kruising.

Koné

Na de pauze verslapte PSV geen moment. Al snel bracht Koné zijn seizoentotaal op zeven. Ogenschijnlijk simpel draaide hij weg van zijn tegenstander en vond vervolgens de verre hoek: 4-0.

Daarna duurde het tot de 75e minuut voordat het publiek in Eindhoven opnieuw de banken beklom. In die minuut kwam Patrick Kluivert binnen de lijnen. De Amsterdammer is eindelijk hersteld van een slepende knieblessure. Met zijn eerste balcontact - een hakje - zette hij direct Farfan vrij voor Vorm. PSV's topscorer (elf goals) aarzelde niet en bracht de eindstand op 5-0.

Fantastisch

Ronald Koeman was na afloop vol lof over de prestatie van zijn team. "Ik ben de laatste weken wel eens kritisch geweest, maar de manier waarop we vandaag tegen Utrecht hebben gespeeld was fantastisch. Ik denk dat het voetballend de beste wedstrijd van het seizoen was. De laatste weken speelden we soms wat afwachtend en dat was ook mijn kritiek. Het was nu heel fanatiek en er was eigenlijk maar één team dat voetbalde. Als je als spelersgroep op zo'n manier kan omgaan met kritiek dan ben je heel groot."

Koeman noemde speciaal Jan Kromkamp, die de laatste weken niet altijd goed speelde. "Hij heeft het tegen Utrecht prima gedaan. Hij deed de afgelopen wedstrijden niet altijd voldoende met de ruimte die hij kreeg. Dat lukte nu wel."