MOSKOU - Erben Wennemars heeft zaterdag bij wereldbekerwedstrijden schaatsen in Moskou de 1500 meter gewonnen. De TVM-rijder kwam tot een tijd van 1.46,85 en bleef de Italiaan Enrico Fabris (1.47,30) en de Rus Ivan Skobrev (1.47,69) voor.

Wennemars zette zijn tijd in de achtste rit tegen de Canadees Denny Morrison. Hij moest daarna tot de laatste rit wachten om te zien dat olympisch kampioen Fabris niet aan zijn tijd kwam. Vorige week was de Italiaan in een rechtstreeks duel nog te snel geweest voor Wennemars die wel in Heerenveen de eerste WB-zege op de 1500 meter had geboekt. Beorn Nijenhuis bleef in Moskou met 1.47,75 net naast het podium: vierde.

'Niet alleen winnen'

Wennemars viel opnieuw op met een voor zijn doen rustige openingsronde, hoewel zijn 23,57 nog altijd de snelste tijd over de eerste 300 meter was. "Ik wil gewoon een goede 1500 meter schaatsen, ben niet alleen met winnen bezig", vertelde hij voor de microfoon van de NOS. "Ik reed vaak een hele goede eerste 700 meter en dan was het beste er af. Op deze manier kom ik een stuk verder."

Wennemars boekte wereldbekerzege nummer 23 in zijn loopbaan en passeerde daarmee Gianni Romme. Alleen Rintje Ritsma won meer WB-wedstrijden. In Moskou bleven veel toppers weg, de sprinters bijvoorbeeld bereiden zich voor op hun tweeluik in het verre oosten. "Maar ik rijd juist graag zo veel mogelijk wedstrijden. Dit doe ik liever dan in Erfurt in alle eenzaamheid mijn rondjes afwerken."

Vis

Bij de vrouwen eindigde Marja Vis als vierde op de 5000 meter. De Nederlandse schaatsster reed een tijd van 7.12,26 en kwam daarmee niet in de buurt van de top drie.

De Duitse Claudia Pechstein won de afstand in 7.04,96. Tweede werd haar landgenote Daniele Anschütz-Thoms in 7.05,36. De derde tijd was voor de Tsjechische Martina Sablikova: 7.06,01. Tessa van Dijk werd zevende in 7.15,40, Carien Kleibeuker was in 7.18,08 goed voor de tiende tijd.

Vis dankte haar hoge klassering aan de afwezigheid van toppers als Ireen Wüst, Renate Groenewold en Gretha Smit, besefte ze ook zelf. "Het is hier een kleine A-groep, maar ik ben toch superblij met deze klassering. Ik blijf een seconde boven mijn pr, maar dat staat niet heel scherp. Ik had stiekem verwacht hier sneller te zijn. Het ijs oogde snel, maar het is heel zwaar aan het eind."

Paardrijles

De voormalig TVM-rijdster bereidde zich op eigen wijze voor op het seizoen. "Ik heb afgelopen zomer in mijn eentje getraind en tussendoor paardrijles gegeven. We hebben thuis een manege. Ik doe weer lekker mee nu, daar ben ik blij mee. Ik ben een paar jaar blijven hangen, nu is het schaatsen weer leuk", zei ze bij de NOS.

Smit

Gretha Smit won zaterdag bij wereldbekerwedstrijden schaatsen in Moskou de 5000 meter in de B-groep. De Nederlandse was in 7.01,25 ruim sneller dan de Duitse Claudia Pechstein die in 7.04,96 in de A-groep de beste was. Smit had tussen de B-rijdsters geen concurrentie. De Duitse Katrin Mattscherodt werd op meer dan 12 seconden tweede. Wieteke Cramer werd zesde in 7.17,29.