ENSCHEDE - Vooral op basis van een goede eerste helft heeft FC Twente vrijdagavond gewonnen van Vitesse. Het werd 2-0 door treffers van Kennedy Bakircioglu en Blaise N'Kufo. De Enschedese subtopper blijft daarmee heersen in eigen stadion. Alleen Roda JC haalde een gelijkspel weg uit Enschede, de rest verloor er.

Bekijk video Hersi

Bekijk video Wielaert

Bekijk video El Ahmadi

Bekijk video Wapenaar

Vitesse kwam in de eerste helft nauwelijks aan voetballen toe. FC Twente wel. De combinaties deden soms zelfs terugdenken aan vroegere tijden, toen de middenlinie Thijssen-Mühren-Van der Vall de tegenstanders van het kastje naar de muur speelde.

De stemming was ook goed in het Enschedese stadion, waar in het vorige thuisduel FC Groningen met forse cijfers (7-1) aan de kant was gezet. Toch werden niet alle verwachtingen van het publiek waargemaakt. Op de treffer was het lang wachten, een percentage van bijna tachtig procent aan balbezit voor de rust ten spijt.

Uitgerekend in een fase dat Vitesses coach Aad de Mos wat orde op zaken had gesteld, scoorde FC Twente. Met een schot van afstand verraste Bakircioglu doelman Harald Wapenaar volkomen. Het was alweer de zesde treffer van de effectieve Zweedse aanvaller, ook goed voor de nodige assists.

Routine

Kort voor de openingstreffer had De Mos ingegrepen. Met Youssouf Hersi en Remco van der Schaaf bracht hij na nog geen half uur spelen wat meer routine in het elftal, dat tot dan slechts achter de tegenstander had aangelopen. Tot dan hadden de Arnhemmers slechts één aardige actie laten zien. Een schot van Danko Lazovic werd door Sander Boschker uit de bovenhoek geplukt.

Na de hervatting was er meer sprake van een tweegevecht. FC Twente was niet in staat het hoge tempo van het eerste deel vol te houden en zodoende kreeg Vitesse soms de gelegenheid uit de verdrukking te komen. Dat leidde tot aardige mogelijkheden op de gelijkmaker, onder andere voor Lazovic en invaller Mads Junker. Beiden misten, waardoor N'Kufo het duel aan de andere kant kon beslissen.

Vrij hoog

Fred Rutten, de coach van FC Twente, was na de zege een tevreden man. "Ik denk dat wij op een vrij hoog niveau hebben gespeeld", zei hij, enigszins voorzichtig.

Aan de andere kant sprak Aad de Mos van een "soms imponerend" Twents middenveld. Rutten had dat ook wel gezien. "Bij Ajax zijn we vorige week eigenlijk al moeiteloos overeind gebleven. Dat zegt wel iets. Het enige probleem vandaag was dat de doelpunten wat lang uitbleven. Maar echt zorgen heb ik me niet gemaakt. We zijn solide."

Ingrijpen

Aad de Mos van Vitesse had vorige week bij Ajax de kracht van Twentes middenveld al gezien. "Toch wilde ik mijn jonge spelers de kans geven daar tegen te spelen. Dat lukte ze niet. Daarom moest ik ingrijpen."

"We werden in het eerste half uur overrompeld", vervolgde De Mos. "Na de twee vroege wissels kregen we meer controle. FC Twente kon het goede spel ook geen negentig minuten vol houden. Wij kregen zelfs nog enkele kansen, maar de zege van Twente was desondanks dik en dik verdiend."

Twente's tweede treffer, de nummer tien van Blaise N'Kufo dit seizoen, was de 250e in competitie in het Arke Stadion. De eerste viel op 10 mei 1998, in de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen PSV. De Belg Chris de Witte was de maker.