ARNHEM - Jong Oranje onder 21 jaar treft volgend jaar op de eindstrijd van het Europees kampioenschap Israël, Portugal en België. De loting voor het evenement in Nederland is vrijdag in Arnhem verricht. Op het EK zijn vier tickets voor de Olympische Spelen in Peking te verdelen. Het EK begint op 10 juni in Heerenveen met het duel Nederland - Israël. De finale is op 23 juni in Groningen.

Bekijk video

Na de openingswedstrijd speelt Nederland op 13 juni in Groningen tegen Portugal en op 16 juni in Heerenveen tegen België. De andere groep bestaat uit Tsjechië, Engeland, Servië en Italië, dat de eindronde van de EK in deze leeftijdscategorie vijf keer won. De landen uit groep B spelen de wedstrijden in Arnhem en Nijmegen.

De nummers één en twee uit de groepen plaatsen zich voor de halve finales. Die worden 20 juni in Heerenveen en Arnhem gespeeld. Mocht Engeland zich bij de laatste vier scharen dan komt er een extra wedstrijd tussen de nummers drie uit beide poules voor één ticket voor Peking 2008.

Huntelaar

Jong Oranje, titelhouder, kreeg voor de loting al plaats één in groep A toebedeeld. Bij de loting, verricht door Ajax-spits Klaas-Jan Huntelaar en oud-international Frank de Boer, zaten België, Tsjechië en Engeland in pot één. Servië, Portugal, Italië en Israël zaten in pot twee.

Israël kwalificeerde zich voor de eindronde ten koste van Frankrijk in de play-offs. Portugal organiseerde het laatste EK onder 21, waar Jong Oranje onder leiding van Foppe de Haan de titel greep. De Portugezen leken dit keer na de eerste wedstrijd in de play-offs tegen Rusland kansloos voor het evenement in Nederland.

De Russen wonnen dat duel met 4-1. In de thuiswedstrijd maakten de Portugezen die achterstand goed door met 3-0 te winnen, onder meer door een eigen doelpunt van de Russen. Buurland België versloeg in de play-offs Bulgarije.

De Haan

Bondscoach Foppe de Haan, die als coach van Jong Indonesië in het buitenland verbleef, reageerde niet ontevreden op het resultaat van de loting. "Het had slechter gekund", gaf de Fries aan. "We ontlopen in de groepsfase sterke landen als Italië en Engeland. In onze groep zijn België en Israël outsiders. Israël won echter wel in de play-offs van Frankrijk. Hoewel België geen regelmatige EK-ganger is, beschikken de Belgen momenteel wel over een goede lichting jeugdspelers. Een aantal van hen is actief in de Nederlandse competitie."

De Haan vond een affiche Nederland - België wel aantrekkelijk. Portugal is in zijn ogen een onvoorspelbare tegenstander. "Tijdens het laatste EK vond ik de ploeg tegenvallen, maar ik kan me wedstrijden herinneren dat ze de sterren van de hemel speelden."

Jong Oranje start de oefencampagne voor het EK op 6 februari in Groningen tegen Rusland.