LONDEN - Lewis Hamilton wordt de nieuwe teamgenoot van wereldkampioen Fernando Alonso bij McLaren-Mercedes. Het Britse team maakte de keuze voor de debutant vrijdag bekend.

"Het is altijd mijn droom geweest voor McLaren in de Formule 1 te racen. Het is een geweldige uitdaging en ik ben me ervan bewust dat ik veel aandacht ga krijgen. Het team heeft me op het hart gedrukt ontspannen te blijven en te genieten van deze kans."

De keuze van McLaren voor Hamilton liet even op zich wachten, maar is niet onlogisch. De 21-jarige Brit kan namelijk al sinds de start van zijn loopbaan op de steun van het Britse team rekenen. Die hielp hem in 2005 aan de titel in de Formule 3 Euro Series. Dit jaar toonde hij zich de beste in het GP2 kampioenschap. Talent zat dus, maar dat is niet de enige reden waarom hij de vierde Brit in de F1 wordt.

Donkere huidskleur

Hamilton beschikt niet alleen over veel talent, ook zijn huidskleur is een aardige troef voor McLaren. Als eerste F1-rijder met een donkere huidskleur zal Hamilton zeker op de nodige aandacht kunnen rekenen. Team en rijder waren echter heel snel om te benadrukken dat de huiskleur niet de belangrijkste reden was om de Brit een kans te geven.

"Ik vind het niet erg als de mensen erover praten, maar laat duidelijk zijn dat ik deze positie niet dank aan mijn huidskleur", aldus Hamilton. Teambaas Ron Dennis beaamde dat.

Testrijders

De keuze voor Hamilton betekent dat er geen plaats meer is voor Pedro de la Rosa. De Spanjaard, die afgelopen jaar de plek innam van de Colombiaan Juan Pablo Montoya, keert terug in de rol van testrijder. De Brit Gary Paffett is de tweede testrijder.