NIJMEGEN - Feyenoord is zijn grote liefde, maar zondag in Nijmegen even niet. Trainer Mario Been kan met NEC de punten zelf veel te goed gebruiken. Daarom hoopt de 43-jarige Rotterdammer geheel tegen zijn roodwitte hart in op een nederlaag van Feyenoord.

"Hoe je het wendt of keert, het is een speciale wedstrijd voor mij", geeft Been toe. "Mijn roots liggen in de Kuip, heel mijn verleden bestaat bijna uit Feyenoord. Toch levert ook een zege op mijn oude club maar gewoon drie punten op. Het zou echter wel heel mooi zijn. Als trainer heb ik nog nooit tegen Feyenoord gespeeld. Vandaar."

Feyenoord

Feyenoord is de derde opeenvolgende tegenstander voor NEC uit het Rotterdamse. Eerder deze maand speelden de Nijmegenaren tegen Excelsior (2-2) en Sparta (1-2). "Vooraf had ik in deze drie duels op zeven punten gerekend. Dat gaan we niet meer halen, nee. We staan met de veertiende plaats sowieso te laag op de ranglijst. We hadden ongeveer vijf punten meer kunnen en moeten hebben. Het heeft echter niet meegezeten."

Been, die in de jaren tachtig als fijnbesnaarde middenvelder grote populariteit in De Kuip genoot en zelfs de bijnaam Mariodona verwierf, beseft terdege dat NEC niet alleen geluk tekort komt.

Denneboom

"We hebben geen leider, geen killer, geen topspits. We hebben in dertien duels pas tien keer gescoord. Dat zegt genoeg. Romano Denneboom is met vier doelpunten onze topscorer. Niedzielan brengt momenteel veel te weinig. Hij staat nog op nul, evenals Barreto die vorig seizoen wel tot scoren kwam. Naast onze improductiviteit geven we de doelpunten soms gemakkelijk en naïef weg. Het is allemaal ook een gevolg van de jonge ploeg die we nu aan opbouwen zijn."

Financiële mogelijkheden

Geld voor versterkingen tijdens de winterstop is er niet of nauwelijks meer in Nijmegen. "Toen ik tekende bij NEC had ik niet verwacht dat de financiële mogelijkheden zo beperkt zouden zijn. De club heeft vorig seizoen afscheid genomen van zo'n duizend wedstrijden in het betaalde voetbal in de personen van Van der Doelen, Leiwakabessy, Tininho en Wielaert. Daar zijn geen routiniers voor teruggekomen. Daarom moeten we dit seizoen beschouwen als een tussenjaar, hoewel ik dat een rotwoord vind."

"We kunnen nog steeds tussen de negende en veertiende plaats eindigen. Daar ben ik helemaal niet bang voor. Volgend seizoen kunnen we dan met een aantal gerichte aankopen een sprong vooruit maken. Het komt echt wel goed met NEC."

Positief

Ook over Feyenoord en Excelsior, waarmee hij vorig seizoen kampioen in de eerste divisie werd, is Been positief gestemd. "Het doet me echt goed dat Feyenoord na een moeilijk begin een goede serie heeft neergezet. Ze staan nu weer bij de eerste vier en daar hoort de club ook. Het deed me pijn toen Feyenoord negende of tiende was. Dat is voor zo'n grote club ongepast."

En Excelsior? "Ik heb bij die club een geweldige tijd gehad. Als trainer heb ik daar geleerd om op eigen benen te staan. Ik kon vorig seizoen tussentijds al naar NEC, maar koos ervoor om mijn werk, mijn missie bij Excelsior af te maken. Die kampioensschaal was mijn beloning."

"Nijmegen zag ik als een logische opstap in mijn trainersloopbaan. Maar dat ik nu met NEC een punt onder Excelsior sta, geeft me best wel een vervelend gevoel. Daarin moet snel verandering komen."